TGA-TAA (TAHMİN-GÖZLEM-AÇIKLA-TARTIŞMA-AÇIKLA) DESTEKLİ FEN ÖĞRETİMİNİN, ÖĞRENCİLERİN ELEŞTİREL DÜŞÜNCE, TUTUM VE MOTİVASYONLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ATAŞ, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Çalışmanın amacı, yedinci sınıf öğrencilerinin Fen Bilimleri dersi "Elektrik Devreleri" ünitesinde TGA-TaA (Tahmin-Gözlem-Açıkla-Tartışma-Açıkla) destekli fen öğretiminin, fen bilimleri dersine karşı tutum ve motivasyonları ile fen bilimleri dersindeki eleştirel düşünme becerilerine etkisini belirlemektir. Araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılının II. döneminde Mayıs-Haziran aylarında uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini Elazığ/Merkez ilçesinde Doğu kent mahallesinde bulunan Seyda Molla Bahri İmam Hatip Ortaokulundaki 23 deney gurubu öğrencisi ve 20 kontrol grubu öğrencisi oluşturmaktadır. Nicel verilerin, nitel veriler ile desteklendiği karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verilerini toplamak için Gülen (2019) tarafından ortaokul öğrencilerine yönelik geliştirilen "Fen Bilimleri Dersi için Eleştirel Düşünme Becerisi Ölçeği" , Özcan ve Koca (2020) tarafından ortaokulda bütün sınıf kademelerinde öğrenim gören öğrencelerin Fen' e yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla geliştirilen "Fen'e Yönelik Tutum Ölçeği", Armstrong ve diğ., (2011) tarafından geliştirilen "Science Motivation Questionnaire-2" ve Akçay, Işın ve Kapıcı, (2020) tarafından "Fen Ögrenme Motivasyon Ölceginin Turkçe' ye Uyarlanması" ismiyle Türkçeye çevrilen motivasyon ölçeğinden yararlanılmıştır. Ayrıca nitel bulguların elde edilmesinde, araştırmacı tarafından oluşturulmuş yarı yapılandırılmış görüşme formu ve öğrenci günlüklerinden faydalanılmıştır. Nicel veriler SPSS 26 programı ile MANOVA analizi yapılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise betimsel ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, 'Elektrik Devreleri' ünitesinde TGA-TaA destekli öğretimin deney ve kontrol grupları arasında fen bilimleri dersinde eleştirel düşünme becerileri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiş olmasına rağmen, pratikte küçük bir gelişme gözlenmiştir. Öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik tutumları açısından ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir, ancak deney grubunda pratikte küçük-orta düzeyde bir iyileşme tespit edilmiştir. Öğrencilerin motivasyonlarına baktığımızda, istatistiksel olarak deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuş ve pratikte bu farkın orta-büyük düzeyde olduğu görülmüştür. Nitel verilerin analizinde öğrenci görüşlerinde çeşitli olumlu ve olumsuz ifadeler tespit edilmiştir. Olumlu yorumlarda dersten keyif alındığı, dersin faydalı olduğu, görsel ve gözlem unsurlarının etkileyici olduğu, dersin anlaşılır ve ilgi çekici olduğu, etkinliklerin düşündürücü olduğu, dersin öğretici ve merak uyandırıcı olduğu gibi ifadeler yer almaktadır. Öğrenciler hata yaparak doğruyu bulma deneyimlerinin öğrenmeye katkı sağladığını ve dersin heyecanlı geçtiğini belirtmişlerdir. Ancak Azınlıktaki bazı öğrenciler, derste zorlandıklarını ve etkinliklerin herkes için anlaşılır olmadığını düşünmektedir. Öğrencilerden bazıları dersin kendi bilgilerini artırmadığını, eleştirel düşünme becerilerini geliştirmediğini belirtmektedir. Ayrıca, bu yöntemin diğer derslerde de kullanılmasını istemediğini, dersin sıkıcı olduğunu ifade eden öğrenci görüşü de bulunmaktadır.

The aim of the study is to examine the attitudes and motivations of TGA-TaA (Prediction-Observation-Explain-Discussion-Explain) fiber science lessons in the "Electrical Circuits" unit in the seventh grade Science course, attitudes and motivations towards science, and thinking in the science classroom. The research is in the II phase of the 2022-2023 academic year. In the period between May and June. The groups of the research include 23 experimental group rooms and 20 control group members at Seyda Molla Bahri Imam Hatip Secondary School, located in the East city neighborhood of Elazığ/Central district. A mixed research method was used, in which quantitative data were supported by qualitative data. In order to collect Gülen's beautiful marriages, the "Critical Thinking Skill Scale for Science Lesson" was developed by Gülen (2019), focused on secondary schools, and by Özcan and Koca (2020) in order to distinguish the attitudes of common students in all classes in secondary schools towards Science. Toward Attitude Scale", "Science Motivation Questionnaire-2" recorded by Armstrong et al., (2011) and motivation translated into Turkish by Akçay, Işın and Kapıcı, (2020) under the name "Adaptation of the Science Learning Motivation Scale into Turkish" were used. In addition, in obtaining qualified children, the semi-trained interview formula created by the researcher and student diaries were used. Quantitative data were analyzed by MANOVA with SPSS 26 program. In qualitative data analysis, descriptive and content analysis methods were used. According to the results of the research, although no statistically significant difference was observed between the experimental and control groups of TGA-TaA supported teaching in the 'Electrical Circuits' unit in terms of critical thinking skills in the science course, a small improvement was observed in practice. There was no statistically significant difference in terms of students' attitudes towards the science course, but a small-medium improvement was detected in practice in the experimental group. When we look at the motivation of the students, a statistically significant difference was found in favor of the experimental group, and in practice it was seen that this difference was at a medium-large level. In the analysis of qualitative data, various positive and negative expressions were identified in student opinions. Positive comments include statements such as that the course was enjoyed, the course was useful, the visual and observation elements were impressive, the course was understandable and interesting, the activities were thought-provoking, and the course was instructive and intriguing. Students stated that their experiences of finding the truth by making mistakes contributed to learning and that the lesson was exciting. However, some minority students think that they have difficulty in the course and that the activities are not understandable for everyone. Some students state that the course does not increase their knowledge or develop critical thinking skills. There is also a student opinion stating that they do not want this method to be used in other courses and that the course is boring.
Investigation of the effect of TGA-TaA (Guess-Observation-Explain-Discussion-Explain) supported science teaching on students' critical thinking, attitudes and motivation
Keywords: Eğitim ve Öğretim