LİSE ÖĞRENCİLERİNDE İNTERNET VE BİLGİSAYAR OYUN BAĞIMLILIĞININ SPORA KATILIM DÜZEYİ VE BAZI DEĞİŞKENLERLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - Hazar, Kürşat; Mamak, Hüdaverdi; Çınar, Vedat (My University, 2015)
Yapılan çalışmada lise öğrencilerinde bilgisayar oyun bağımlılığı ve internet bağımlılığı düzeylerinin günlük spora katılım düzeyi, sporcu lisansı olma durumu ve yılı, haftalık spora katılım günü, akademik başarı, cinsiyet, aile gelir düzeyi, anne-baba eğitim düzeyi gibi değişkenler açısından incelenerek değişkenler arasındaki ilişkilerin ve etkileşimin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya Anadolu Lisesinde okuyan 9.10.11.12. sınıf öğrencileri alınmıştır. 256 erkek, 326 bayan olmak üzere toplam 582 öğrenci gönüllü olarak katılmışlardır. Araştırma, tarama modeline uygun olarak planlanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak sosyo-demografik özellikleri belirlemek için 13 maddelik bilgi formu ile Ayaş ve arkadaşları (2011) tarafından geliştirilen \"Ergenler İçin Bilgisayar Bağımlılığı Ölçeği\" kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirmesinde tanımlayıcı istatistiklerden frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma verileri kullanılırken bağımsız iki değişken arasındaki farka ilişkin karşılaştırmada non-parametrik istatistiklerden Mann-whitney U test kullanılmıştır. Veriler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla korelasyon testi yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak bağımlılık puanını birçok faktörün etkilediği, bununla birlikte araştırmaya alınan katılımcıların bağımlılık puanlarının düşük oldu tespit edilmiştir. Araştırmada spora katılan bireylerin katılmayanlara oranla akademik başarılarının daha düşük, internet ve toplam bağımlılık puanlarının ise daha yüksek olduğu görüldü. Bu puanları ise ağırlıklı olarak spor lisans yılının etkilediği, haftalık yapılan spor gün ve günlük yapılan spor saatinin etkilemediği bağımlılık puanlarındaki artışın lisans yılından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Ayrıca spor lisansı olma durumu bayanlarda bağımlılık puanlarını etkilemezken farkın erkeklerden kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Keywords: Madde Bağımlılığı; Sosyoloji; Psikoloji; Davranış Bilimleri