NİL, FIRAT VE DİCLE SUYOLLARININ ORTAÇAĞ DÜNYASI AÇISINDAN ÖNEMİ - Yıldırım, Taner; Altungök, Ahmet (My University, 2015)
İnsanlığa sunmuş oldukları refah ve bereket ile ilk şehirlerin ve organize devletlerin yanı başlarındakurulmasına imkân sağlayan nehirler; özellikle Ortaçağ'da, karayolu üzerinde karşılaşılan vergi, haraç, yolkesme ve uzun süren kervan yolculuklarının beraberinde getirdiği zorlukları ve problemleri ortadankaldırdıklarından dolayı oldukça önemli bir misyona sahiplerdi. Öyle ki nehir üzerinde seyreden bir kayık,her zaman bir deveden veya yük katırından daha fazla yük taşıyabildiği gibi şayet seyir akıntı yönündedevam edecek olursa kara yoluyla ulaşıma kıyas ile çok daha hızlı hedefe varabiliyordu. Böylece daha çokürünün daha kısa zamanda taşınması ile hem maliyetler düşüyor hem de daha kârlı bir ticarete imkânsağlanıyordu. İşte bu bağlamda Ortaçağ medeniyetine büyük bir değer katan Nil, Fırat ve Dicle nehirleri;gerek çorak toprakların sulanıp bereketlenmesi gerekse de üzerlerindeki taşımacılık faaliyetleri ile birçokürünün bölgelerarası el değiştirmesine katkıda bulunarak geçtikleri yerlere adeta hayat kaynağı olmuşlardır.
Keywords: Tarih; Asya Çalışmaları