Diyabetik maküler ödemde serum leptin düzeyleri - Turgut, Burak; Demir, Tamer; Yıldırım, Süleyman; Çeliker, Ülkü (My University, 2004)
Amaç: Proliferatif diyabetik retinopatili ve maküler ödemli hastaların serum leptin düzeylerinin maküler ödemle ilişkisini araştırmak. Gereç ve Yöntemler: Proliferatif diyabet retinopatili maküler ödemi olan 15 ve maküler ödemi olmayan 15 hasta ile benzer özelliklere sahip 15 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya alındı. Hastaların vücut kitle indeksi tespit edilerek gruplar arası yaş, boy ve kilosu yakın olgular seçildi. Hastaların rutin göz muayeneleri ve FFA’ları eşliğinde maküler ödemi olan ve olmayan olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların ve kontrol grubunun serum leptin düzeyleri ölçülerek istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Kontrol grubunda ortalama leptin değeri 4.9±1.3 ng/ml, maküler ödemi olan grupta 26.0±8.1 ng/ml iken maküler ödemi olmayan grupta leptin 19.1±6.8 ng/ml olarak tespit edildi. Proliferatif diyabet retinopatili hastaların serum leptin seviyeleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05).Sonuç: Proliferatif diyabet retinopatili olgularda maküler ödem varlığında leptinin serum düzeyinin arttığı ve bu artışın enflamasyonla ilişkili olabileceği düşünüldü
Keywords: Diabetik retinopati; Leptin; Maküler ödem; sistoid