TAEKWONDO SPORCULARININ ZİHİNSEL DAYANIKLIKLARININ İNCELENMESİ - TÜRKOĞLU, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırma da kapsamında 2017/2018 sezonu Büyükler kategorisinde Büyükler Türkiye Şampiyonasına katılan taekwondocuların zihinsel dayanıklılık durumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli olup, veriler anket yöntemiyle elde edilmiştir. Sporcuların zihinsel dayanıklılık durumlarının incelendiği çalışmanın örneklem grubunu 2017 / 2018 sezonu Büyükler kategorisinde taekwondo branşında müsabakalara katılan sporcular oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak birinci bölümde kişisel bilgileri sorgulayan ifadelere verilirken ikinci bölümde "Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri " kullanılmıştır. SZDE' nin ' Güven, Kontrol ve Devamlılık' alt boyutları incelenmiştir. Anket formundan elde edilen verilerin analizleri, SPSS 22.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Demografik bilgilerin belirlenmesinde frekans ve yüzdelik hesaplamalar yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi (p<0.05) olarak kabul edilmiştir. Araştırmamız sonucunda elde ettiğimiz verilere göre; Yaş, cinsiyet, antrenörle çalışma yılı değişkeni açısından sporcuların SZDE' nin 'Güven, Kontrol, Devamlılık' alt boyutlarında anlamlı bir fark bulunamamışken, katılımcıların öğrenim durumu değişkeni açısından SZDE'nin alt boyutlarından olan "Kontrol" alt boyutunda ve katılımcıların lisans yılı değişkeni açısından SZDE' nin alt boyutlarından olan "Devamlılık" alt boyutunda anlamlı bir fark gözlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak taekwondo sporcularının zihinsel dayanıklılık puan ortalamalarının istenilen düzeyde yüksek bulunmuştur. Sporcuların performansı' nın arttırımında psikolojik düzeyinde önemli olduğunu gösteren çalışmamız, benzer çalışmalarda literatür bilgi olarak yardımcı olacak bir araştırma olacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Sporcu, Taekwondo, Zihinsel Dayanıklılık.

As a part of this research, it is aimed to investigate the mental endurance status in terms of some veriables of taekwando athletes who participated in Seniors Turkey Championship in Seniors category in 2017/2018 season. The research was a relational survey model and the data were obtained by survey method. The sample group of the study consisted of taekwando athletes who participated in Seniors Turkey Championship in Seniors category in 2017/2018 season. In the first part of the data collection tool was given to the statements that personal information, while in the second part Mental Endurance Inventory was used. Confidence, Control and Continuity 'sub-dimensions of Mental Endurance Inventory were examined. The data obtained from the questionnaire were analyzed using SPSS 22.0 package program. Frequency and percentage calculations were performed to determine demographic information. The level of statistical significance was accepted as (p <0.05). At the end of the research and according to the data that we obtained; while there is no significant difference Confidence, Control, Continuity eni sub-dimensions of Mental Endurance Inventory of athletes in terms of age, gender, year and work with trainer, For the participants' educational status variable, a significant difference was observed in the sub-dimension "Control" which is one of the sub-dimensions of Mental Endurance Inventory and in the "Continuity" sub-dimension which is one of the sub-dimensions of the Mental Endurance Inventory (p <0.05). As a result, Taekwondo athletes' Mental Endurance score was found to be high as it is wnated. Our study, which shows that the performance of the athletes is important at the psychological level, is thought to be helpful in literature in similar studies.
Investigation of taekwondo athlete's mental endurance
Keywords: Spor