HALK MUHAYYİLESİNDE İBN SÎNA VE HAYATI ETRAFINDA ANLATILAN EFSANELER - Şenocak, Ebru (Tuzla Belediyesi, 2015)
Ebu Ali el-Hüseyin bin Abdullah İbn Sîna büyük bir filozof, hekim, matematikçi, fizikçi, âlim, fakih, müfessir, bilgin, şair, seyyah vb. gibi yönleriyle ilim tarihinde yerini almıştır. İbn Sîna'nın hayranlık uyandıran bilgisi, onun halk muhayyilesinde de olağanüstülüklerle yaşatılmasını ve yer yer hayatı etrafında efsanelerin oluşturulmasını sağlamıştır.Biz bu çalışmamızda, yazma ve matbu nüshalar ile sözlü kaynaklardan tespit ettiğimiz İbn Sîna hakkında anlatılan efsaneleri; a. Olağanüstü özellikleri (Gözlerinin keskinliği, işitme gücü, hafıza güzü, sezgi gücü, olağanüstü kuvveti, sihir yap-ma, simya gücü); b. İlim yoluyla elde ettiği kazanımlar (Hastalık teşhisi, hasta tedavisi, sağlık konusunda yiyecekler ile ilgili bilgisi, tedavi yöntemleri) başlıkları altın-da ele alacağız. Böylece "yüce birey" İbn Sîna'nın insanoğlunun hayat mücadelesinde "ideal insan" olabilme başarısını ve halk muhayyilesinde ona yüklenen evliya, sihirbaz, büyücü, simyacı vb. gibi unvanlarla anılma sebeplerini örneklerle değerlendireceğiz.

Ebu Ali el-Huseyin bin Abdullah Ibn Sina took his place in scien-tific world as a great philosopher, medical man, mathematician, physicist, wise man, a law man in Islamic world, commentator of Quran, scientist, poet and traveller.In our work, we will deal with written copies and orally told stories besides some other sources obtained through out time, and we will do this under two head lines;a) his superior features (his being eagle-eyed, hearing ability, memory, instin-ct, great power, being able to do magic and alchemy power.b) His acquisitions through science ( illness diagnosis, medical treatment, his knowledge about health related to nourishment, ways of medical treatment. )Thus, we will be able to view the success of Ibn Sina's being the '' ideal per-son '' in humans' battle of life, and the attribution of being a Moslem Saint, magici-an, alchemist in public imagination.
IBN SINA IN PUBLIC IMAGINATION AND THE LEGENDS TOLD CONCERNING HIS LIFE