Ayçiçek yağı metil esteri ile dizel yakıtı karışımının bir dizel motoru performansına etkisi - İlkılıç, Cumali; Yucesu, Huseyın Serdar (My University, 2000)
Yakın gelecekte petrolün tükeneceği çeşitli araştırmalarla ortaya konmuş ve petrolün yerine kullanılabilecek çeşitli alternatif yakıtlar üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir. Bitkisel yağların, yüksek viskozitelerinden dolayı doğrudan dizel motorlarında kullanılmaları çeşitli problemlere yol açmaktadır. Bu sebeple bitkisel yağlar çeşitli işlemlere tabi tutularak özellikleri dizel yakıtına yaklaştınlmaktadır. Ham bitkisel yağlardan ester elde etmek bu metodlardan birisidir. Bu çalışmada, ayçiçek yağı metil esteri (AYME) dizel yakıtı ile hacimsel olarak % 50 oranında karıştırılarak tek silindirli bir dizel motorunda test edilmiştir. Test sonuçlan AYME-dizel yakıtı karışımının dizel yakıtı performansından çok az daha düşük olduğunu göstermiştir. Azot oksitleri (NOX) bakımından AYME-dizel yakıtı karışımının dizel yakıtından daha iyi olduğu ortaya çıkmıştır. Sonuçlar bitkisel yağ esterlerinin dizel yakıtı ile karıştırılarak dizel motorunda kullanılabileceğini göstermiştir.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar