İLKÖĞRETİM 2. SINIF TÜRKÇE ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTABINDAKİ ETKİNLİKLERİN KAZANIMLARI GERÇEKLEŞTİRME DÜZEYİ - ERTÜRK, KASIM (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada ?İlköğretim 2. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabındaki Etkinliklerin Kazanımları Gerçekleştirme Düzeyi? araştırılmıştır. Nitel araştırma yaklaşımıyla, 2009-2010 öğretim yılında Elazığ, İstanbul, Bingöl ve Adıyaman illerinde görev yapan on 2. Sınıf öğretmeniyle görüşme yapılmıştır. Öğretmenlere görüşme formu soruları yöneltilmiş ve elde edilen veriler, nitel veri çözümleme tekniği kullanılarak, kodlamalarla temalandırılmış ve temalara anlam vererek yorumlanmıştır. Diğer bir yöntem olarak da gözlem formları kullanılmıştır. Bu gözlem formları İstanbul ili Beykoz İlçesinde bulunan bir köy okulunda uygulanmıştır. Bu gözlem formlarının nitel yönden içerik analizi yapılmıştır. Kullanılan gözlem formlarıyla, öğrencilerin kazanımları hangi ölçüde edindiğine yönelik çıkarımlarda bulunulmuştur. Elde edilen veriler, içerik analizine tabi tutularak yüksek oranda ve düşük oranda edinilen kazanımlar tek tek belirtilmiştir.Araştırma sonucunda aşağıdaki bulgular elde edilmiştir:1.Türkçe öğrenci çalışma kitabındaki etkinliklerin uygulanmasında, özellikle kırsal kesimdeki okullarda öğrenim gören öğrenciler için güçlükler olduğu görülmektedir.2.Türkçe öğrenci çalışma kitabındaki etkinliklerin, öğretmenler tarafından, 2. Sınıf seviyesine genelde uygun olduğu görüşü hakimdir.3.Etkinlikler genelde uygulanabilir görülmekle beraber, birtakım sıkıntılar olduğu görülmektedir. Özellikle; veli ilgisizliği, zaman yetersizliği, araç gereç sıkıntısı, sözlük kullanmayı gerektiren etkinlikler ve anadil ile eğitim dilinin farklı olması nedeniyle bazı problemlerin oluştuğu görülmüştür.4.Türkçe öğrenci çalışma kitabındaki etkinliklerin belirlenen kazanımlara uygun olduğu gözlemlenmiştir.5.Etkinliklerin genelde kazanımları gerçekleştirdiği düşünülmekle beraber, yazma ile ilgili kazanımlardan; noktalama ve imla gibi konularda birtakım eksikliklerin olduğu görülmüştür.6.Etkinliklere katılımın; konulara göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.7.Etkinlikler nicelik bakımından genellikle yeterli görülmektedir. Ancak dil bilgisi ile ilgili etkinliklerde nicelik bakımından eksiklik olduğu sonucuna varılmıştır.8.2. Sınıf Türkçe programı öğrencileri yetenekleri doğrultusunda yönlendirme amacıyla, çoklu zekâ kuramından da yararlanılmıştır. Programda çoklu zekâ kuramına yönelik kazanımlara da yer verilmiş ve bu kazanımları gerçekleştirmeye yönelik etkinlikler hazırlanmıştır. Öğretmenlerin genelde Görsel, Ritmik, Sözel, Mantıksal, Sosyal Zeka alanlarına yönelik çalışmalar yaptığı belirlenmiştir.9.Öğretmenlerin genellikle, belirlenen kazanımlara yönelik, süreç halinde gerçekleştirilen etkinliklerde amaca ulaşılıp ulaşılmadığına yönelik, ölçme değerlendirme çalışmaları, yeterince yapmadıkları gözlenmiştir.10.Yapılan araştırmada, öğrencilerin büyük bir bölümünün, 2. Sınıf başında okuma-yazma ile ilgili problemler yaşadığı ortaya çıkmıştır. Bu problemleri ortadan kaldıracak etkinliklerin yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır.11.Gözlem formları neticesinde yapılan değerlendirmede:?Dinleme, Okuma, Yazma alanındaki kazanımlarda; sınıfın yarısına yakın bir bölümü yeterli düzeyde,?Konuşma alanında sınıfın çoğunluğu, kazanımları orta düzeyde,?Görsel okuma ve görsel sunu alanında ise, sınıfın çoğunluğu başarılı ya da orta düzeyde, kazanımları edindikleri gözlemlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Öğretim programı, kazanım, etkinlik, 2. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı, 2. Sınıf Türkçe Öğretmen Kılavuz Kitabı.

In this study The achievement of the activities in the second grade Turkish Student Work Book?s activities For Primary school is researched. Ten Second grade teachers that work in Elazığ, İstanbul, Bingöl and Adıyaman provinces were interviewed with the qualitative research approach. The teachers were asked the questions of the interview form and the obtained data were themed with codification using the qualitative data analysis technique. Observation forms used as altered method. These observation forms were used in a village school which is in the Beykoz Distirct of İstanbul. These observation forms? qualitative aspects of content analysis was performed. The observation forms were used to make inference about how much the students achieve. The achievements specified one by one on high rate and low rate with the help of the obtained data content analysis.The followings are the results of the research:1.There are difficulties in the practice of the activities in the Turkish Student Work Book especially for the students who are educated in the schools that are placed in rural area.2.It is generally accepted by the teachers that the activities of the Turkish Student Course Book activities appropriate for second grade students level.3.Activities seem applicable but there are also some difficulties. Especially there are some problems occur because of parental indifference, lack of time, deficient of equipment, the activities which needs to use dictionary and the difference between the native language and education language.4.It is observed that the activities in the students book generally appropriate with the aimed achievements.5.It is seen that the activities generally carry out the achievement but there are some problems with the writing achievements such as punctuation and spelling.6.It is determined that the participation of the activities shows differences according to the subject.7.The activities are sufficient according to quantity. But it is determined that there are not sufficient activities about grammar.8.Second grade Turkish Syllabus also use the theory of multiple intelligence to guide the students according to their abilities. There are achievements according to the theory of multiple intelligence and activities to gain that achievements in the syllabus. It is determined that teachers studies according to visual, rhythmic, verbal, logical, social intelligence areas.9.It is observed that the teachers usually did not do enough assessment and evaluation studies about whether the activities gained the determined achievements or not and did not follow the students performances in the process.10.It is appeared that most of the students had difficulties about reading and writing at the beginning of the second grade. It is determined that the activities are not sufficient to eliminate these problems.11.In the result of the evaluation of the observation forms it is observed that:?According to the listening, reading and writing achievement close to half the class in adequate level?According to speaking achievement most of the class in moderate level?According to visual reading and visual presentation achievement most of the students are successful or moderate level.Key Words: Curriculum, achievement, activity, 2. Grade Turkish Student Work Book , 2. Grade Turkish Teacher?s Book.
Achievement level of the activities in the second grade Turkish student work book?s activities for primary school
Keywords: Eğitim ve Öğretim