FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ YETİŞTİRME PROGRAMLARINDAN MEZUN OLAN YABANCI UYRUKLU ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROGRAMLAR HAKKINDAKİ TUTUMLARI - TUKUR, MOHAMMED MOHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2016)
Öğretmenlik mesleği ve öğretmen niteliği Türkiye de olduğu gibi pek çok ülkede de sıkça gündeme gelen bir konu olmuştur. Bu da öğretmen yetiştirme sistemleri ve üniversitelerde öğretmen yetiştirme programlarının önemini ortaya koymaktadır. Farklı ülkelerde ve toplumlarda öğretmen yetiştirme ile ilgili farklı sistemler uygulanmaktadır. Uygulanmakta olan eğitim programlarının toplumun ihtiyaç ve beklentilerine, bireylerin ilgi, ihtiyaç ve özelliklerine, bilim ve teknolojideki gelişmelere, konu alanındaki değişme ve gelişmelere uygun olup olmamasına göre değerlendirilmesi önemli bir araştırma konusudur. Öğretmenlik mesleği alan bilgisi, genel kültür ve pedagoji bilgi ve becerisini gerektiren bir meslektir. Öğretmenlerin eğitim sürecindeki kişisel özellikleri, öğrenme etkinliklerini yönetme kabiliyeti, öğrenme sürecini izleme ve ders vermedeki yeterliliği, özgeçmişi, öğrenci ve kişilerarası ilişkileri başarısını etkilemektedir. Bu araştırma da, yabancı uyruklu öğretmen adaylarının sosyo-demografik özelliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada yabancı uyruklu öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine ilgi duydukları, sevdikleri fakat meslekle ilgili bazı alanlarda yetersiz olduklarını düşündükleri tespit edilmiştir. Türkiye'deki Fen Bilgisi Öğretmeni Yetiştirme Programlarından memnun olmuşlardır. Sonuç olarak öğretmenlerin nitelikli olarak yetiştirilmesi her toplum için ayrı bir öneme sahiptir. Anahtar Kelimeler: Fen Bilgisi Öğretmeni, Öğretmen Yetiştirme Programları, Öğretmen Modeli.

Teaching profession and teacher quality has been a topic that is discussed frequently in many countries, such as Turkey. This also reveals the importance of teacher education systems and teacher education programs in universities. Different systems of teacher education in different countries and societies is applied. Implemented training programs to the needs and expectations of the community, their individual interests, needs, and capabilities, developments in science and technology, the Subject field is an important research subject on whether it is appropriate to changes and developments in the evaluation. The teaching profession field knowledge, general knowledge, and pedagogical knowledge and skills in a profession that requires. Personal characteristics of teachers in the educational process, the ability to manage learning activities, course characteristics and the adequacy of monitoring the learning process, resume, and interpersonal relationships affect the success of the student. In this research, foreign teacher candidates ' socio-demographic characteristics is intended to determine. Teacher candidates interested in teaching profession they loved in foreign research, but thought that they were inadequate in some areas related to the profession, it was determined that. In Turkey, science teacher training program have been satisfied with. As a result, has special significance for each community to be trained as qualified teachers. Keywords: Science Teachers, Teacher Education Programs, Teacher Model.
Attitudes about foreign teachers who have graduated from the programs of science teacher training program
Keywords: Eğitim ve Öğretim