Farklı lise türlerine göre öğretmen ve öğrencilerin okul kültürü metaforu algıları - Özan, Mukadder Boydak; Yıldız, Canan Demir (My University, 2011)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin doğusunda bulunan Muş ilindeki farklı lise türlerine göre öğretmen ve öğrencilerin \"okul kültürü\" ile ilgili algılarını metaforlar aracılığıyla belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, öğretmen ve öğrencilerden okul kültürünü en iyi tanımlayan metaforlar araştırıldı. Farklı okul türlerine göre algıları belirlemek amacıyla metaforlar 11 imge altında toplandı ve frekans dağılımları analiz edildi. Endüstri Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi ve Genel Lise'de öğrenim gören toplam 213 öğrenci ve bu liselerde görev yapan 46 öğretmen araştırmanın örneklemi olarak seçildi. Yarı yapılandırılmış açık uçlı soru formatmda elde edilen cevaplar analiz edildi. En sık kullanılan metafor, \"aile\" metaforu olmuştur ve öğretmenlerle öğrencilerin okul kültürüne yönelik algılarında farklılıklar olduğu göze çarpmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji