Farklı Bölgelerde Üretilen PKÇ/B 32,5 R Çimentosunun, Betonarme Yapılardaki Donatı Korozyon Potansiyeline Etkisi - Yıldız, Servet; Kele$temur, Oğuzhan (My University, 2004)
Araştırmacılar tarafından beton örnekleri üzerinde yapılan çalışmalarda genellikle değişik klorür iyonu konsantrasyonlarında beton içindeki çeliğin korozyon hızı belirlenmiş ve klorür iyonlarının korozyona neden olan minimum sınır değeri tayin edilmiştir. Bu çalışmada ise farklı fabrikalardan alınan PKÇ/B 32.5 R çimentosunun, betonarme yapılardaki donatı korozyon potansiyeli üzerine etkisi araştırılmıştır. Korozyon potansiyelleri ASTM-C-876-91’e uygun olarak 90 gün boyunca her gün ölçülmüştür. Korozyon potansiyeli ölçümlerinde referans elektrot olarak doygun Bakır/Bakır Sülfat (Cu/CuSO4) referans elektrodu kullanılmıştır. Korozyon potansiyellerinin zamana göre değişimi çeliğin aktif veya pasif halde bulunduğunu belirlemek üzere grafiğe geçirilmiştir. 90. gün sonunda elde edilen elektrot potansiyeli değerleri sırasıyla -0,526 V, -0,454 V, -0,447 V, -0,496 V ve -0,360 V olarak tespit edilmiştir. Bu değerlerden sadece E numunesi içerisindeki elektrota ait potansiyel değeri, literatürde belirtilmiş olan aktif-pasif bölgede yer alıp diğer beton numunelere ait elektrot potansiyelleri korozyon açısından aktif bölgede kalmışlardır. Bu yönteme göre zamana karşı yapılan potansiyel ölçümlerinde beton örnekleri içindeki inşaat demirlerinin korozyonu kalitatif olarak incelenmiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Korozyon; Çimento; Betonarme; Beton; Çelik