Hemşirelik öğrencilerinin nanda-1 hemşirelik tanılarına ilişkin görüşleri - Mankan, Talip; Narci, Işık; Kurtaran, Deniz (My University, 2014)
belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Araştırmanın evrenini Malatya Sağlık Yüksekokulu’nda okuyan 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden 619 kişi oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş araştırmaya katılmayı kabul eden öğrenciler araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri Kasım - Aralık 2013 tarihleri arasında toplanmış ve 290 öğrenci ile araştırma tamamlanmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamasının 20.87±1.91 (Max=28, Min=18) olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %34.5’inin (100) erkek, %65.5’’inin (190) kadın olduğu, %61’inin (177) 2. Sınıf öğrencisi, %9’unun (26) 3. Sınıf öğrencisi, %30’unun (87) 4. Sınıf öğrencisi olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin %63.8’i hemşireliği iş imkanı fazla olduğu için seçtiklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin 76.9’u hemşirelik süreci konusunda kendisini tanı belirleyecek düzeyde bulmadığını, öğrencilerin %80.7’si NANDA-I hemşirelik tanılarını gerekli bulmadığını, öğrencilerin %87.9’u NANDA-I hemşirelik tanılarının hemşirelik uygulamalarında yararlı olduğunu belirtmişlerdir. Sonuç: Öğrencilerin %36.2’si klinik uygulamalarda en sık kullandıkları hemşirelik tanısının “Anksiyete” olduğunu ve öğrencilerin %33.8’i tanı belirleme sürecinde en çok veri analizi bölümünde zorlandıklarını belirtmişlerdir.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Hemşirelik; Hemşirelik Öğrencileri; Hemşirelik Tanıları