Bir arap atında tendovaginitis kronika fibrosa olgusu ve sağaltımı - Ünsaldı, E.; Durmuş, A. S.; Han, M.c.; Eröksüz, H. (My University, 2003)
Bu sunumda Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürlüğü'nde yetiştirilen bir yaşlı, erkek, safkan arap atında gözlenen m. ext. dig. communis'in kronik fıbröz tendovaginitisin rapor edilmesi amaçlanmıştır. Yapılan klinik kontrollerde; sağ karpal bölgenin ön yüzünde hafıf-sert elastiki, 5x5x8 cm boyutlarında, patolojik akıntısı bulunmayan bir şişkinlik saptandı. Genel anestezi altında yapılan operasyonla fibröz görünümlü tendovaginanın fazla kısımları alındı. Histopatolojik olarak, yabancı cisim dev hücreleri, epiteloid hücreler, nekroz ve lenfohistiyositer hücre infiltrasyonundan ibaret granülomatöz reaksiyon ile karakterize lezyonlar gözlendi. Olgunun bir ay sonra yapılan ikinci muayenesinde bölgede anormal bir bulgu saptanamadı.
Keywords: Tedavi; cerrahi; olgu sunumları; at; tendonlar; tendovajinit; Arap atı