SİLİSYUM GÜNEŞ PİLLERİNİN FOTOVOLTAİK ÖZELLİKLERİNE ETKİN EDEN ÇEVRESEL ETKİLERİN ARAŞTIRILMASI - KOCA, TEVFİK FİKRET (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde kullanılan enerji kaynaklarının büyük bir kısmını fosil yakıtlar oluşturmaktadır. Fosil kaynaklı bu yakıt türleri dünyamızda belirli miktarda rezervlere sahiptirler. Günlük yaşamımızdaki enerji ihtiyacı artışı nedeniyle, mevcut enerji kaynakları hızla tükenmektedir. Fosil yakıt kaynaklarının hızlı bir şekilde tükenmesi ve fosil yakıtlardan kaynaklanan çevre kirliliğine sebebiyet vermesinden dolayı yakın zamanda rüzgar, güneş, dalga, jeotermal, biokütle, hidrolik ve hidrojen gibi alternatif enerji kaynaklarının kullanımı büyük önem kazanmıştır. Güneş enerjisinin kullanılmasıyla enerji üretimi alternatif enerji kaynakları uygulamaları arasında en çok tercih edilenidir. Bu çalışmada, ülkemizde ve dünyada kullanılan alternatif enerji kaynaklarına değinilmiş ve Güneş enerjisinin gelişmiş ülkelerde ve Türkiye' deki mevcut durumu, Güneş enerji santrallerinin çeşitleri ve çalışma prensipleri değerlendirilmiştir. Bilindiği üzere Türkiye' de Güneş enerji sistemleri istenilen seviyeye ulaşamamıştır, Güneş enerjisi santrallerinin uygulama alanlarının ağırlıklı olarak, arazilere uygulanan güneş tarlaları ve çatılara uygulanan güneş enerji sistemleri olduğu bilinmektedir. Bu sistemler fotovoltaik yöntemle güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilen sistemlerdir. Fotovoltaikler, güneş ışığından elektrik enerjisi üreten güneş pilleri olarak adlandırılmaktadırlar. Bu çalışmada Fotovoltaik güneş pilleri çeşitleri arasında en çok tercih edilen silisyum güneş pillerine değinilmiş ve silisyum güneş pillerinin enerji üretimi aşamalarında etkilenmekte olduğu sıcaklık, nem, toz, kirlilik gibi çevresel faktörler üzerinde durulmuştur. Uygulama alanı gün geçtikçe artan fotovoltaik güneş pillerini kullanarak elektrik enerjisi üreten sistemlerin enerji kayıplarının nasıl düşürülebileceği, enerji verimliliğinin nasıl arttırılabileceği, enerji üretimi aşamalarını etkileyen çevresel faktörlerin nasıl en aza indirilebileceği gibi konular üzerinde durulmuştur.

Most of the energy resources used today compose of fossil fuels. These fossil fuels have a certain amount of reserves in our world. Due to the increase in energy demand in our daily lives, existing energy resources are rapidly depleted. The use of alternative energy sources such as wind, solar, wave, geothermal, biomass, hydraulics and hydrogen has gained great importance in the near future due to the rapid depletion of fossil fuel sources and environmental pollution caused by fossil fuels. Using solar energy, energy production is the most preferred among alternative energy sources. In this study, the emphasis is on the alternative energy sources used in the world and also solar energy 's current status,in developed countries and Turkey , types and working principles of solar power plants are evaluated. As it is known solar energy systems could not reached the desired levels, the application areas of solar energy plants are mainly known that these are solar farms applied the lands and solar energy systems applied to the roof. These systems can convert solar energy into electricity by photovoltaic method. Photovoltaics are called solar cells that produce electricity from sunlight. In this study, the most preferred silicon solar cells among the types of photovoltaic solar cells are mentioned and ıt is focused on the environmental factors such as temperature, humidity, dust, and pollution which affect the silicon solar cells during the energy production stages. It has been focused on how to reduce the energy losses of the systems that generate electricity by using photovoltaic solar cells which its usage area is increasing day by day, how to increase the energy efficiency and how to minimize the environmental factors that affect the energy production stages.
Investigation of environmental effects on the photovoltaic properties of silicon solar cells
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği