TÜRKİYE'DE GİRİŞİMCİLİK ÜZERİNE YAPILMIŞ TEZLERİN İNCELENMESİ - KESER, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Günümüz dünyasındaki çoğu birey, çevrelerinde oluşacak fırsatları değerlendirmek istemektedirler. Bu fırsatların sunduğu faydayı elde edebilmek için de girişimcilik adında bir kavram doğmaktadır. Temelde Fransızca kökenli kelime olan bir şey yapmak anlamına gelen entreprede kelimesinden türetilmiştir. Ülkeler bu kavramı geliştirici politikalar, bilimsel çalışmalar ile birlikte girişimciliği teşvik eden planlamalar yapmaktadırlar. Bu kavram gelişme gösterdikçe görülmüştür ki ekonomik, sosyal, kültürel mali etkenler vb. faktörler olmak üzere birçok faktörden etkilenmiştir. Küreselleşen dünyada globalleşen rekabet ortamında şartların gün geçtikçe zorlaşacağı ekonomik alanda ulusların var olabilmesi için rekabet ortamı çok önemli bir etkendir. Toplumların zaman yolculuğunda özellikle bilgi toplumuna geçişten sonraki dönemle beraber girişimcilik farklı bir yapıya bürünmüştür. Girişimcilik geliştikçe yeni fırsatlar oluşturan bu fikirleri yeni mal ve hizmetlerin ortaya çıkmasına vesile olmuştur. Mal ve hizmetlerdeki bu yenilik de ekonomik büyümeyi sağlamıştır. Girişimcilik ekonomik büyümenin yanında istihdam alanları oluşturulmasına, bir toplumun sosyo-ekonomik seviyesinin yükselmesine sebep olmaktadır. Kökeni bayağı eski tarihe dayanan girişimcilik, uzunca bir yolculuğa çıkarak günümüzde değişik şekillerde ortaya çıkmaktadır. Mal ve hizmet üretimi için işe girişen, iş yapmaya kalkışan kişi ise girişimci olarak adlandırılmaktadır. Geçmişte, Osmanlı dönemin de tüccarlığı ve kişisel yetenekler şeklinde biçimlenen girişimciler, Cumhuriyetin kurulmasıyla yeteneklerin üstüne çıkmıştır. Ülkede kalkınmayı sağlama amaçlı devlet eliyle gerçekleştirilen yatırımlar 1960'lardan itibaren yerini serbest girişimcilere bırakarak yeni yeni girişimciler ortaya çıkarılmasını sağlamıştır. Ortaya çıkan bu girişimcilerin hemen hepsi vasıflı özelliklere sahip benzer kişilerdir. Bu kişiler risk alan, üretim araçlarını doğru şekilde kombinleyen, gerekli mal ve hizmetleri hayata geçiren, hizmet ve ürünlerin kara dönüşeceği pazar imkanlarını keşfeden kişi olarak tanımlanır. Bu çalışma ile ülkemizde girişimciliğe dair yapılan yüksek lisans ve doktora tezlerine dair akademik çalışmaların konuları, araştırma yöntemleri, uygulama alanları ve bu tezlerden ortaya çıkan araştırma sonuçları ile araştırma sayıları üzerinde durulmuştur. Araştırmamız 1988 ile 2021 yılları arasında yapılan tez çalışmalarını içermektedir.

Most individuals in today's world want to take advantage of the opportunuties that will arise around them. In order to get the benefit of these opportunities, a concept called entrepreneurship arose. It is basically derived from the French Word 'entreprede', which means to do something. Countries are making plans that encourage entrepreneurship, together with scientific studies and policies that develop this concept. As this concept developed, it was seen that it was affected by many factors, including economic, social, cultural, financial, etc. In the globalizing world and in the globalizing competetive environment, the competitive environment is a very effective factor for the existence of nations in the economic area where the conditions will become more diffucult day by day. In the time travel of societies, entrepreneurship has taken on a different structure especially with the period after the transition to the information society. As entrepreneurship develops, these ideas which create new opportunities caused the emergence of new goods and services. This innovation in goods and services also provided economic growth. In addition to economic growth, entrepreneurship causes the creation of employment areas and the increase of the socio-economic level of a society. Entrepeneurship which dates old times, has emerged in different forms today by taking a long journey. A person who does business for the production of goods and services is called an entreprenur. Entrepreneurs, whowere shaped as merchants and individual talents during the Ottoman period, exceeded their abilities with the establishment of the republic. The invesments made by the government for the purpose of ensuring development have left their place to free entreprenurs since the 1960s, resulting in the emergence of new entreprenurs. Almost all of these emerging entreprenurship are similar people with qualified characteristics. These people are defined as those who take risks, combine the means of production correctly, realize the necessary goods and services, and discover market opportunities where these will turn into profits. In this study, the subjects of the academic studies, research methods and application areas on entrepreneurship in master degree and doctorate theses are emphasized in additon to researches from these theses in the country. Our researches includes thesis studies conducted between 1988 and 2021.
Analysis of theses on entrepreneurship in Turkey
Keywords: İşletme