Düzlem çerçeve sistemlerin bulanık çok amaçlı optimizasyonu - Kelesoglu, Omer; Ülker, Mehmet (My University, 2006)
Bu çalışmada, bulanık çok amaçlı bir optimizasyon algoritması (ÇABO) tanımlanarak çerçeve sistemlere uygulanabilirliği gösterilmiştir. Özellikle sert (keskin) optimizasyon teknikleri yerine yumuşak hesaplama yaklaşımlarından olan bulanık algoritma tercih edilmiştir. Algoritma ANSYS paket program ortamına bulanık küme bilgileri katılarak geliştirilmiştir. Geliştirilen algoritmanın uygulanabilirliği, çözülen sayısal örneklerle gösterilmiştir. Geliştirilen algoritmanın mühendislik problemlerinin boyutlandırılmasında kullanılabilecek alternatif bir metot olduğu belirtilmiştir.
Keywords: Mimarlık; İnşaat Mühendisliği