Böbrek proksimal tübülusuna deneysel hipotiroidizimin etkileri - Kukner, Aysel; Öner, Jale (My University, 2001)
Bu çalismada 6-propil-2-tiourasil (PTU) ile siçanlarda deneysel hipotiroidizm olusturularak böbrekteki etkileri, glomerül ve tübül yapilari mikroskopik düzeyde incelenmesi amaçlandi. Agirliklari ortalama 200-250 gr olan 60 günlük toplam 12 ergin disi siçanlar kullanildi. Denekler 2 gruba ayrilarak bir gruba 15 gün süre ile 10 mg/kg gün propil tiourasil periton içine verildi. Kontrol olarak kullanilan diger gruptaki deneklere serum fizyolojik enjekte edildi. Isik ve elektron mikroskopik olarak incelenen böbrek yapisinda iç ve dis medullanin kontrol grubuna benzedigi, kortekste bazi glomerül kapillerlerinde genisleme, dolgunluk, kapsül boslugunda genisleme oldugu görüldü. Özellikle proksimal tübüllerde bazal katlantilarin oldukça belirginlestigi, epitel hücreleri arasinda açilmalar oldugu, vakuolize bir görünüm olustugu saptandi. Ince yapi düzeyinde glomerül filtrasyon bariyerinde herhangi bir bozulma veya bazal laminada degisiklik olmadigi, kontrol grubu ile benzerlik gösterdigi tespit edildi.
Keywords: Hipotiroidi; Böbrek; Sıçanlar; Mikroskopi; 6-propil-2-tiyourasil; Böbrek tübülleri; proksimal