Bazı metal iyonlarının Persica vulgaris Miller bitkisi polenlerinin in vitro çimlenme ve tüp büyümesi üzerine etkileri - Gür, Nazmi; Topdemir, Aykut (My University, 2004)
Ağır metal iyonlarının önemli bir kültür bitkisi olan Persica vulgaris Miller polenleri¬nin çimlenme ve tüp uzunluğu üzerine etkilerinin araştırıldığı çalışmamızda, klor tuzu halindeki kurşun, bakır, civa ve kadmiyum metallerinin 30, 60, 90, 120 ve 240 mikromolarlık konsantrasyonları kullanıldı. Çalışma sonunda kullanılan tüm ağır metallerin çimlenme ve tüp gelişimini olumsuz yönde etkilediği, genel olarak metal konsantrasyonu ile gösterdiği toksik etki arasında bir paralellik olduğu gözlendi. Tüp büyümesi bakımından en yüksek toksik etkiyi kadmiyum, en düşüğü ise bakır metali göstermiştir. Çimlenme yüzdesi açısından ise en yüksek toksik etkiyi civa ve tüp u-zunluğunda olduğu gibi en az etkiyi ise bakır göstermiştir
Bildiri - Yayımlanmamış
Keywords: Metal iyonları; Persica vulgaris Miller; Polen çimlenmesi; Tüp büyümesi