6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depreminin Yükseköğretimdeki Öğrencilerin Kaygı Düzeyine Etkileri: Alman Dili ve Edebiyatı Programı Örneği - Karaman, Fatma (H. Kazım KALKAN, 2025)
Bu çalışmanın amacı Türkiye’de Kahramanmaraş merkezli olan ve 11 ili etkileyen depremleri yaşayan yükseköğretimdeki öğrencilerin kaygı düzeyine etkilerini araştırmaktır. Bu amaca ulaşmak için çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın araştırma grubunu Fırat Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı lisans programında öğrenim gören ve 6 Şubat 2023 depreminin gerçekleştiği 11 ilden birinde yaşayan yükseköğretim öğrencileri oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile veriler elde edilmiştir. Betimsel analiz yöntemiyle veriler analiz edilerek değerlendirilmiştir. Veriler analiz edildiğinde depremin, depremi yaşayan kişilerde birçok korkuya sebep olduğu, depremden sonra katılımcılarda daha önce olmayan korkuların meydana geldiği anlaşılmıştır. Çalışmanın sonucunda katılımcıların eğitim, depremi tekrar yaşama, yakınlarını kaybetme, enkazda kalma, inşaatların denetlenmemesi, evin yıkılması, tek başına hayatta kalma, normal yaşamına devam edememe ve erken ölüm kaygısı konularında kaygılandıkları belirlenmiştir. Dolayısıyla depremden doğrudan veya dolaylı etkilenen kişilerin fiziksel olarak ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra yaşanılan durumun neden olduğu travmatik etkilerin iyileştirilmesi için psikolojik desteğin sağlanması gerekmektedir.

The purpose of this study is to investigate the effects of the earthquakes centered in Kahramanmaraş, which affected 11 provinces in Turkey, on the anxiety levels of higher education students. To achieve this aim, the study employed phenomenological research, a qualitative research method. The study group consisted of higher education students studying in the German Language and Literature undergraduate program at Fırat University and living in one of the 11 provinces where the February 6, 2023 earthquake occurred. Data were collected using semi-structured interviews. The data were analyzed and evaluated using descriptive analysis. Data analysis revealed that the earthquake caused numerous fears in the earthquake survivors, and that the participants experienced fears they had not previously experienced after the earthquake. The study revealed that the participants were concerned about education, reliving the earthquake, losing loved ones, being trapped in rubble, lack of construction inspections, house collapse, surviving alone, being unable to continue their normal lives, and premature death. Therefore, in addition to meeting the physical needs of those directly or indirectly affected by the earthquake, psychological support is necessary to heal the traumatic effects of the experience.
The Effects of the February 6, 2023 Kahramanmaraş Earthquake on the Anxiety Levels of Higher Education Students: The Example of the German Language and Literature Program
Keywords: Language Studies (Other); Dil Çalışmaları (Diğer)