NURİ PAKDİL'İN ŞİİRLERİ ÜZERİNE TEMATİK BİR İNCELEME - ESENDEMİR, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2019)
İnsanın sosyal hayatının bir yansıması olan yeryüzü, insanla birlikte devimim yaşar. Birbirini değiştiren ve dönüştüren bu iki güç birbirini tamamlar. Evrendeki boşlukları doldurarak anlamalı bir bütün oluşturur. Edebiyat evreninde önemli bir tür olan olan şiirler, insanın iç dünyasının gizemini, imgelerin örtük anlamında dış dünyaya açılır. Hayata, edebiyat perspektifinden açılan bu pencere öznelliğin evrenselliğinde buluşur. Duygu ve düşüncelerin sese ve kelimeye bürünerek dile gelmesi, şiirin simgesel özünden kopmadan hayal ile gerçeği bir arada buluşmasıdır. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli yazarlarından birisi olan Nuri Pakdil, eylemsel duruşun şekillendirdiği kişiliği ile dikkat çeken bir düşünce ve sanat adamıdır. Eylemselliğini de eserlerine yansıtan sanatçı, birçok edebi türde eserler kaleme alır. Şair yönüyle pek fazla tanınmayan Nuri Pakdil, edebi suskunluğunu yayımladığı 'Sükût Sureti' şiir kitabıyla bozarak dikkatleri yeniden üzerinde toplar. İslami kanadın önemli temsilcilerinden olan sanatçı, şiirlerindeki temaları ele alışı ile kendi camiası içiresinde farklılık gösterir. Şirinlerinin izleğini oluşturan inanç ve insan şairin imgelem dünyasında bütün temalara sirayet eder. Çalışmada ele alınan temalar Nuri Pakdil'in, dünyaya açılan penceresinden bakılarak değerlendirilmektedir. Çalışmamızda Pakdil'in şiirlerinden hareketle tarih, mekân, kadın, çocuk, ölüm, sömürü, direniş, inanç ve umudu şiir dilinde kristalleştirilmesinin şiirdeki konumunu görmeye ve göstermeye çalıştık.

The eart, which is a reflection of human's social life, live with the human. These two powers that change and transform each other. It creates a whale that must understandant by fiiling the gaps in the universe. Paoetry, which is the essence of literature is the mystery of the inner word, the implicit meaning of the visions the external word. This window, opend from the perspectiveof live and literature meets the universalim of subjectivitity. Emotions and thoughts in the voice and words of the speech, the symbolic essence of poetry is a combionation and meets of imagination and reality. Nuri Pakdil, one of important writers of the Türkish Literature in Republican era, is a remarkable art and intellectual figure with his personality shaped by the action stance. The artist also reflects his activism to his workwd and has written many literary worked. Nuri Pakdil, who is not well know in terms of poet, broke his literary silence whit his book ' Sükût Sûreti' and draw attention again. The artist, who is one of the important representatives of the Islamic community, differs in his own community content whit his themes in his poems. Beliefs and human beings, which constıtute the basic theme of poems, are reflected in all fields in the word of imagination of the poet. The themes discussed in the study are evaluated with the aye of Nuri Pakdil. In our study, we tried to see and show the position of the crystallization of histort, space, womwn, children, death, exploitation, resistance, belief and hope in poerty in the poem.
A thematic review of Nuri Pakdil's poems
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı