YAPAY SİNİR AĞLARI İLE KALICI MIKNATISLI SENKRON MOTORUN ALGILAYICISIZ HIZ DENETİMİ - ÇETİNER, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi YAPAY SİNİR AĞLARI İLE KALICI MIKNATISLI SENKRON MOTORUN ALGILA YICISIZ HIZ DENETİMİ Fatih ÇETİNER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik - Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı 2005, Sayfa : 85 Kalıcı Mıknatıslı Senkron Motorlar (KMSM), yüksek tork/boyut oranı ve düşük eylemsizlik momenti gibi arzu edilen özelliklerinden dolayı yüksek performanslı sürücü sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. KMSM' un denetimi için gerekli olan hız ve konum bilgisinin mekaniksel algılayıcılardan elde edilmesi motor maliyetini artırmakta ve sitemin güvenirliğini azaltmaktadır. Bu nedenle, elektrik sürücü sistemlerin algılayıcısız denetimi önem kazanmaktadır. Bu tezde. Yapay Sinir Ağlan (YSA) ile KMSM' un hız ve konum tahmini yapılarak kapalı çevrim hız denetimi gerçekleştirilmiştir. YSA gözlemleyici, motorun ölçülen akım ve gerilimlerinden zıt emk' ni öğrenecek şekilde eğitilmiş ve zıt emk' dan yararlanarak motorun hız ve konumu hesaplanmıştır. Ayrıca, YSA' nm ilk ağırlıkları, geliştirilen bir algoritma ile optimize edilmiştir. KMSM 'un YSA gözlemleyici ile algılayıcısız hız denetiminden elde edilen benzetim sonuçlan sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Yapay sinir ağları, kalıcı mıknatıslı senkron motor, algılayıcısız kontrol XIV
Sensorless speed control of permanent-magnet synchronous motors using on neural networks
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği