BETONUN MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİNDE AGREGA TİPİNİN ETKİSİ - BOZKURT, NUSRET (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışmada, betonun mekanik özelliklerinin geliştirilmesinde agreganm etkisi araştırılmıştır. Çalışmada agrega olarak doğal, kırmataş ve hafif agrega (ponza taşı), mineralojik katkı maddesi olarak ise, uçucu kül ve silis dumanı kullanılmıştır. Uçucu kül çimento ile ağırlıkça %30, silis dumanı da %10 oranında yer değiştirilmiştir. Sabit slumpta (6-9cm) hazırlanan 3, 7, 14 ve 28 günlük beton numunelerin ultrasonik test, basınç ve yarma dayanımlarına bakılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre tüm serilerde en yüksek dayanımlar kırmataşla üretilen betonlarda, en düşük dayammlar ise hafif agregalı betonlarda görülmüştür. Katkı malzemesi olarak kullanılan silis dumanı üç farklı agrega ile üretilen betonların dayanımlarını artırmıştır. Silis dumanı kırmataşla üretilen betonların 28 günlük küp basmç dayanımlarında yaklaşık olarak %14, doğal agregalı betonların dayanımlarında %12.5'lik bir artış yaparken, hafif agrega (ponza) ile üretilen betonlarda ise %7.5'lik bir artış yapmıştır. Uçucu kül oram %30 kullanılarak hazırlanan seri betonların dayanımlarında ise önemli bir artış gözlenmemiştir. Anahtar Kelimeler: Beton, Mekanik özellikler, Agraga, Uçucu kül, Silis dumanı. VII

In this study, influence of aggregate the development of mechanical properties of concrete was investigated. In the study, lightweight, and natural aggregate, crushed gravel as aggregate, fly ash and silica fume as mineral admixtures were used. Fly ash and silica fume was replaced with portland cement by weight 30 % and 10 % respectively. Splitting tensile and compressive strength, ultrasonic tests of concrete specimens that was prepared at 3, 7, 14 and 28 days were determined in constant slump (6-9 cm). The result of the study, the highest and the lowest performances was obtained in the series of concrete specimens prepared by crushed gravel and lightweight aggregates,respectively. The silica fume used as mineral admixture increased the strength of concrete that prepared using different aggregates. Silica fume increased 14 %, 12.5 %, 7.5 % in 28 days cube compressive strength of concrete as approximately that was prepared using, crushed gravel, natural aggregate and lightweight aggregate respectively. It wasn't obtained any increased in concrete series that was prepared by using 30 % fly ash. Keywords: Concrete, Mechanical properties, Aggregate, Fly ash, Silica fume VIII
Influence of aggregate type on the development of mechanical properties of concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering