İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME ÖĞRENCİLERİNİN , GÖRSEL SANATLAR DERSİNDE İŞBİRLİKLİ (KUBAŞIK) ÖĞRENMEYE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - VURUCU, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 6, 7 ve 8. Sınıflarındaki öğrencilerle görsel sanatlar dersinin uygulanmasında görsel sanatlar dersinde yer alan bazı konuların işbirlikli öğretim kuramı çerçevesinde işlenerek öğrencilerin işbirlikci yöntem ile ilgili deneyimlerini tespit etmektir.Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. 1. Bölüm de problem durumu belirlenmiş, araştırmanın amacı, alt amaçları ve araştırmanın önemi belirtilmiş, sayıtlılar ve sınırlılıklar belirlenmiştir.2. Bölümde literatürle ilgili araştırmalar başlığı altında sanat eğitiminin tanımı , gerekliliği, amaçları, sorunları ve sanat eğitiminde kullanılan yöntemler üzerinde durulmuştur. Ayrıca görsel sanatlar dersinin sanat eğitimi içindeki yeri, önemi okullarımızda ki işleniş şekli ile ilgili olarak bilgilere ayrıca işbirlikli öğrenme yönteminin tanımı işbirlikli öğrenmede kullanılan teknikler, işbirlikli öğrenme yönteminin eğitime getirileri ve bu yöntemin kullanılmasında öğretmene düşen görevler, işbirlikli öğrenme yönteminin görsel sanatlar dersinde uygulanması, olumlu ve olumsuz yönleri konuları hakkında yapılan araştırmalara yer verilmiştir.Araştırma, 2008-2009 eğitim ?öğretim yılında Malatya ili Doğanşehir ilçesi Merkez Atatürk İlköğretim Okulu 6,7.ve 8.sınıflarda öğrenim gören 160 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Öğrenciler çalışma öncesi sınıflarında dörderli gruplara ayrılmıştır.Araştırmada 6.sınıf Görsel Sanatlar Dersi ?Güzel Sanatlar ve Ülkemiz?, 7. sınıf Görsel Sanatlar Dersi ?Kültürlerin Buluşması?, 8. sınıf Görsel Sanatlar Dersi ?Kent Projesi? konuları işbirlikli öğrenme yöntemi ile işlenmiştir.Çalışma sonunda öğrencilerin işbirlikli çalışmaya yönelik görüşlerini belirlemek üzere 23 maddelik bir anket uygulanmıştır.3. Bölüm de araştırma sonunda elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen bilgiler alt amaçlar doğrultusunda anket formlarındaki sorulara verilen cevapların yüzdelik oranları değerlendirilmiştir.4. Bölüm sonuç ve önerilerden oluşmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları bize: Öğrencilerin büyük çoğunluğunun görsel sanatlar dersini sevdiklerini, aynı zamanda bu dersi kendilerini özgürce ifade edebildikleri bir ders olarak gördüklerini, ayrıca sanatsal çalışmalardan zevk aldıklarını ifade etmişlerdir. İşbirlikli grup çalışmasından zevk aldıklarını, bu çalışma yöntemini tekrarlamak isteyeceklerini, malzeme ve çalışma ortamlarını paylaşmakla ilgili problem yaşamadıklarını, değerlendirme konusunda hak ettikleri notu aldıklarını düşündüklerini anlamaktayız. Öğrencilerin işbirlikli çalışma ile ilgili yaşadıkları sorunların başında grupların oluşturulmasında rasgele seçim yapılmasının geldiğini görmekteyiz.İşbirlikli (kubaşık) öğrenmenin ilköğretim 6.7.ve 8. Sınıflardaki öğrenciler üzerindeki etkilerini ve öğrencilerin uygulanan yönteme ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla hazırlanan çalışmanın sonuçları bize:Uygulamanın yapıldığı ve anketin uygululandığı öğrencilerin büyük çoğunluğunun görsel sanatlar dersini sevdiklerini aynı zamanda bu dersi kendilerini özgürce ifade edebildikleri bir ders olarak gördüklerini ayrıca sanatsal çalışmalardan zevk aldıklarını ifade ettiklerini, işbirlikli grup çalışmasından zevk aldılarını, bu çalışma yöntemini tekrarlamak isteyeceklerini, çalışma sırasında görüşlerini özgürce ifade edebildiklerini, birbirlerini cesaretlendirdiklerini, birbirlerine hoşgörüyle yaklaştıklarını, malzeme ve çalışma ortamlarını paylaşmakla ilgili problem yaşamadıklarını, değerlendirme konusunda hakettikleri notu aldıklarını düşündüklerini görmekteyiz.Öğrencilerin işbirlikli çalışma ile ilgili yaşadıkları sorunların başında grupların oluşturulmasında rastgele seçim yapılmasının geldiğini görmekteyiz. Bu anlamda uygulama anında da yapılan gözlemler sonucu öğrencilerin sınıf ortamında kendi oluşturdukları kişisel ilişkilerinin dışında farklı kişilerle çalışmaktan hoşlanmadıkları gözlemlenmiştir. Bunun nedenlerinden biri yakın ilşikide bulundukları kişileri daha iyi tanımaları ve kendilerini daha kolay kabul ettirebilceklerini bilmelerini düşünebiliriz.Bu çalışmadan elde edilen sonuçların ışığında genel bir değerlendirme yapılacak olursa Görsel Sanatlar dersi konularının öğretiminde işbirlikli öğrenme yönteminin öğrenciler arasında kabul gördüğünü ve bu yöntemin uygulanmasının öğrencilerin başarılarını ve derse katılımını artıracağı söylenilebilir.Anahtar Sözcükler; Sanat Eğitimi, Yaratıcılık , Görsel Sanatlar,İşbirlikçi Öğrenme, Grup Çalışması, Doğanşehir.

This study aims to determine the cooperative methods and experiences of the students in the 6th, 7th, and 8th grades of the secondary school within the frame of cooperative instruction approach being used in the application of the visual arts lessons.The research consists of four chapters. İntroductory chapter, the problem has been determined and the objectives, sub objectives, importance, premises and restrictions of the research have been defined.In the two chapter, the definition of art education, the need for art education, its objectives and concerns and the methods being used in the art education have been emphasized. In addition, the place and importance of art education in the visual arts, the methods being used with the cooperative learning in our schools and its bringing to the education, the application of the cooperative learning method in the visual arts classes, positive and negative sides have been given place in this chapter.The research was carried out on 160 students in the 6th, 7th, and 8th grades of Malatya Province Doğanşehir Borough Atatürk Primary School in the 2008-2009 education period. The students were separated into groups in 4 before the study.In the study, 6th grade Visual Arts course with the subject ?Visual Arts and Our Country?, 7th grade Visual Arts course with the subject ?Meeting of the Cultures?, 8th grade Visual Arts course with the subject ?City Project? were carried out by the cooperative learning method. At the end of the study, a survey with 23 items was applied to the students to define their point of views about the cooperation learning.In the third chapter, the findings were evaluated. The results obtained in the end of the study and the percentages of the answers given to the questions in the survey in terms of sub objectives were evaluated.The fourth chapter consists of result and suggestions. The results of this study show that the majority of the students like the visual arts lessons, they can express themselves easily in this course and they like the art studies. We understand that they prefer cooperative learning group work, they have no problems about sharing equipment or working place and they take the notes they deserve during the assessment. We realize that one of the problems facing is about choosing the groups for cooperative work randomly.The result of the work that prepared for the impact of cooperative education on the students studying in elementary education and the opinion of these students about this method gives us the followings:Firstly, we can observe that the most of the students that are practiced this method and given the questionnaire are interested in visual arts and that they can express themselves freely. Secondly, they enjoyed artistic and cooperative works, and wanted to have this method permanently. Thirdly, they began expressing their personal ideas freely, encouraging each other, being thoughtful. Finally, they had no problem with sharing working classes and the materials used for their works, and thought that they had the grade what they deserved.While determination of the group members, the problem faced mostly can be randomly choice. We can observe that the students do not like working with the student that is not chosen by them. The reasons for that can be that they can have closer friendship with the students chosen by them and that they can show their power to them.In the light of the results collected this method, we can conclude this as collective education is accepted by the students while educating them on the topics of Visual Arts, and this education method will increase the success of the students and participation of the students with the lessons.Keywords; Art Education, Creativity, Visual Arts, Cooperative Learning, Group Work, Doğanşehir.
Evaluation of the views of the secondary school students for cooperative learning in the visaul arts lessons
Keywords: Eğitim ve Öğretim