Mehmet Âkif Ersoy’un şiirlerinde millî bilinç üzerine - Deveci, Mutlu (My University, 2011)
Türk edebiyatına başta İstiklal Marşı olmak üzere Safahat adlı eserindeki şiirleri ile damga vurmuş bir şair olarak Mehmet Akif Ersoy, kimlik ve kişiliğini mensubu olduğu milletin, millî ve manevi değerlerinden alır. Bireysel yönelimlerden ziyade toplumsal olana hizmet eden ve bu yönüyle bir dava adamı olan Akif'te millî bilinç, aynı vatan üzerinde millî ve manevi değerleri, birlik ve beraberlik duygusuyla algılayarak yaşamaktır.Mehmet Akif in şiirlerini millî bilinç unsurları ekseninde analiz etmeye çalıştığımız bu yazıda, şairin sanat ve düşün dünyasına yön veren; birlik ve beraberlik duygusu, tarih bilinci, dil bilinci, devlet/vatan sevgisi, İslâmiyet'i algılayış biçimi ve eğitime verdiği önem ortaya konulacaktır.
Keywords: Siyasi Bilimler; Edebiyat