YENİ NESİL YANMA ODALARINDA AKIŞ VE ISI TRANSFERİNİN SAYISAL OLARAK MODELLENMESİ - FIRAT, MÜJDAT (Fırat Üniveristesi, 2010)
İçten yanmalı motorlarda performans arttırma çalışmaları gelişen teknoloji ile birlikte hız kazanmıştır. Bu araştırma tekniklerinden birisi de hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD) kodlarını kullanarak yanma odalarında akış ve ısı transferi karakteristiklerinin belirlenmesidir.Bu çalışmada yanma odalarında HAD tekniklerinin kullanılması incelenmiş ve otomobillerde yaygın olarak kullanılan bir yanma odası modeli için bilgisayar ortamında çözümler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada yanma odası modeli olarak, eksenden kaçık çatı tipli bir yanma odası ve düz tip bir yanma odası modeli seçilmiştir. Zamana bağlı olarak, emme zamanı boyunca silindir içerisindeki akış karakteristikleri dinamik ağ yapısı kullanılarak incelenmiştir. Modelleme için FLUENT ticari kodu kullanılmıştır. Isı transferi ve akış karakteristikleri için çatı tipi yanma odasının geleneksel yanma odasına göre daha iyi olduğu belirlenmiştir.

Studies on improving the performance of internal combustion engines are important research area for developing automotive technologies. One of these techniques is analysis of flow and heat transfer characteristics in combustion chambers of internal combustion engines using computational fluid dynamics techniques.In this study, a numerical work has been performed by using CFD techniques to simulate flow and temperature fields in combustion chambers. An example model was chosen to make a simulation in computer. In the study, the model of an eccentric pentroof type combustion chamber was chosen as physical model. The result of heat and fluid flow model from the pentroof type combustion chamber is compared with conventional type combustion chamber. Unsteady flow characteristics were analyzed in chamber for intake stroke using dynamic mesh. The FLUENT commercial code was used for modeling. It is observed that the pentroof type model is the better model than the conventional one for heat and fluid flow characteristics.
Modeling of fluid flow and heat transfer in new generation combustion chambers
Keywords: Enerji