Su tasarruflu peyzaj tasarımı olarak “Kurakçıl Peyzaj”: Arizona Eyalet Üniversitesi Tempe Kampüsü - Cilek, Muge Unal (My University, 2023)
Küresel su krizi, peyzaj alanında da suyun etkin kullanımının önemini arttırmış ve kurakçıl peyzaj çalışmaları hız kazanmıştır. Bu çalışmada sıcak-kurak Arizona Eyalet Üniversitesi Tempe Kampüsündeki peyzaj alanlarının su tüketimlerinin hesaplanması ve alanların kurakçıl peyzaj oranının arttırılması ile elde edilecek su tasarrufunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmada (1) kampüs alanı içersinde farklı peyzaj düzenine sahip (çim, karma, kurakçıl) üç alan belirlenmiş, (2) bu alanlarda kullanılan bitki türleri ve bitki yoğunlukları tespit edilmiş, (3) alanların su tüketimleri hesaplanmış ve (4) çim alanların %25, %50, %75 ve %100 oranında kurakçıl peyzaj düzenleri ile değiştirilmesi sonucunda su tüketiminde meydana gelen değişiklikler saptanmıştır. Bulgular çim alanların yoğun olduğu alanlarda su tüketiminin yüksek, kurakçıl peyzaj düzenine sahip alanlarda ise su tüketiminin düşük olduğunu göstermiştir. Ayrıca çim alanların tamamının kurakçıl peyzaj düzeni ile değiştirilmesi ile ortalama %85, çim alanların %25 azaltılması ile %20 su tasarrufunun sağlandığı belirlenmiştir. Sonuçlar, yerel yönetimlerin ekonomik, çevresel ve sürdürülebilir su yönetimi sağlamak kurakçıl peyzaj uygulamalarını artırmalarına rehberlik ermesi nedeniyle önemlidir.
Keywords: Kurakçıl peyzaj; Su etkin; Sıcak-kurak iklim; Arizona Eyalet Üniversitesi; Kampüs alanı