Ürünler için sahte yorum yazanların etkin olarak belirlenmesi - Kaya, Buket (My University, 2018)
Çevirim içi alışveriş sitelerinin popülerliğinin son yıllarda artması ile birlikte internet kullanıcıları daha fazlasayıda ve miktarda ürünü internet üzerinden satın almaktadır. Bugün Türkiye'nin büyük birçok şehrindemarket alışverişi bile internetten yapılabilmektedir. İnternet üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların, ürünlerhakkında diğer kullanıcıların yorumlarına önem verdiği ve çoğu zaman satın alma eğilimlerinin diğerkullanıcıların görüşleri ile birlikte değiştiği birçok çalışma ile tespit edilmiştir. Şirketler kendi ürünlerihakkında olumlu kanı oluşturmak veya rakip ürünler hakkında var olan iyi izlenimi kötüleştirmek yani yorumsistemini manipüle etmek için kimi zaman gönüllü kimi zamanda paralı yorumcular tutabilmektedir. Böyleceobjektiflikten uzak ve taraflı yorum yazdırarak satın alacak kullanıcıların fikirlerini değiştirmeyeçalışmışlardır. Bu yorumları insan eli ile düzeltmek mümkün olmayacak kadar çoktur. Bundan dolayı sahteyorum ve sahtekarları tespit etmek için birçok yaklaşım sunulmuştur. Bu yaklaşımlar ile sahte yorumlar vesahtekarlar tespit edilerek yorum sistemlerinin güvenilirliği sağlanabildiği gibi kullanıcıların manipüleedilmemiş yorum okumaları sağlanarak yorumlara olan güven arttırabilir. Bu çalışmada sahte yorumyazanları bulmak için önerilen dört farklı metot entegre edilerek yeni bir yaklaşım sunulmuştur. Amazon ürünyorumları üzerinde test edilen yöntem, daha doğru sonuçlar bulduğunu göstermiştir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği