Yaşa bağlı maküla dejeneresansında dış retinal tübülasyonların sıklığı ve önemi - Turgut, Burak; Bilir, Nagehan (My University, 2012)
Amaç: Yaşa bağlı maküla dejeneresansı (YBMD) ile takip edilen hastalarda dış retinal tübülasyon (DRT)ların sıklığını saptayarak önemini vurgulamak. Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde takip altındaki YBMDlı 283 hastanın 405 gözüne ait spektral domain optik koherens tomografi (OKT) taramaları geriye dönük olarak gözden geçirildi. OKT taramaları hastaların üç boyutlu retinal topografik görüntüleri ile korele edildi. DRTların sıklık, sayı, boyut ve şekilleri belirlendi ve yorumlandı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 71.4±7.45 yıl olup yaşları 60-85 arasında değişmekteydi. Hastaların 101i (%35.7) kadın, 182sı (%64.3) erkekti. 283 hastanın 405 gözünün 243ünde (%60) atrofik tip, 162sinde (%40) ise neovasküler tip YBMD mevcuttu. Dış retinal tubulasyonlar 4 (%1.41) hastanın 4 gözünde (%0.99) izlendi ve bunlardan ikisi neovasküler YBMD olup intravitreal anti- VEGF enjeksiyonları sonrası, retinal atrofi gelişen ve refrakter olan hastalardı. Hastalardan ikisi ise daha önce anti VEGF tedavisi almamış ilk başvurusunda atrofik YBMD tanısı almış kronik hastalardı. DRTların şekilleri ve boyutları değişiklik göstermekle birlikte intravitreal anti-VEGF tedavilere cevap vermemekteydi. Sonuç: DRTların yaş tip YBMD olgularında saptanması KNVMnin eksudatif aktiviteye sahip olmadığı anlamına gelebileceğinden bu lezyonların tedavi indikatörü olarak kullanılmaması YBMD için gereksiz tedavi uygulamalarını engelleyebilir.
Keywords: Göz Hastalıkları