FIRAT ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE YEME TUTUM DAVRANIŞI VE DEPRESYON BELİRTİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - KILIÇBEY, HÜMEYRA YAMAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Depresyon ve yeme bozukluğu günümüzde kişilerin fiziksel ve psikolojik sağlığını kötü yönde etkileyen, günlük yaşamında aksamalara sebebiyet veren önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışma Elazığ Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesinde okuyan öğrencilerde depresyon belirtisi görülme sıklığı ile yeme bozukluğu belirtisi arasındaki ilişkiyi araştırmak için yapılmıştır. Kesitsel tipteki bu araştırma Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesinde bulunan 272 öğrenciyi kapsamaktadır. Araştırmada araştırmacılar tarafından oluşturulan anket formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Yeme Tutum Testi (YTT) kullanılmıştır. Anket uygulaması araştırmacılar tarafından online şekilde yapılmıştır. Veriler istatistik paket programına kaydedilmiş, istatistiksel analizlerde ki-kare analizi, Kolmogorov-Smirnov ve Spearman korelasyon testleri kullanılmıştır. Öğrencilerin yaş ortalamaları 21,2±2,9 yıl olup, %41,9'u kadındır. Araştırmaya katılan öğrencilerin BDÖ toplam puan ortancası 17 (9-24), YTT toplam puan ortancası ise 11,5 (8-19)' dur. Çalışmaya katılan öğrenciler arasında depresyon belirtisi görülme sıklığı %50.7 ve yeme bozukluğu görülme belirtisi ise %9.6'dır. Çalışmamıza katılan öğrencilerde depresyon ile yeme bozukluğu belirtileri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.01). Sonuç olarak; çalışmamıza katılan öğrencilerin yarısında depresif belirtiler ve yüzde onunun da yeme bozukluğu belirtileri gösterdiği bulunmuştur. Depresyon ve yeme bozukluğuna sebebiyet verecek risk faktörleri göz önünde bulundurulup önleyici ve tedavi edici programlar planlanmalıdır. Anahtar Sözcükler: Öğrenci, Depresyon, Yeme Bozukluğu,

Depression and eating disorders are both important public health problems that adversely affect the physical and psychological health of people and cause disruptions in their daily lives. This study was carried out to examine the relationship between incidence of symptoms depression and eating disorder symptoms in students studying at Veterinary Faculty of Elazig Fırat University. This cross-sectional study included 272 students at Veterinary Faculty of Elazig Fırat University. Questionnaire form created by the researchers, Beck Depression Scale (BDÖ) and Eating Attitude Test (YTT) were used in the study. The survey application was made online by the researchers. The data were recorded in the statistical package program and chi-square analysis, Kolmogorov-Smirnov and Spearman correlation tests were used in statistical analysis. The mean age of the students is 21.2±2.9 years and 41.9% of them are women. The median BDÖ total score of the students participating in the research is 17 (9-24), and the median total score of YTT is 11.5 (8-19). Among the students participating in the study, the prevalence of depression symptoms was 50.7% and the symptom of eating disorder was 9.6%. A significant positive correlation was found between depression and eating disorder symptoms in the students who participated in our study (p<0.01). As a result; it was found that more than half of the students participating in our study showed depressive symptoms and ten percent had symptoms of eating disorders. Preventive and therapeutic programs should be planned by considering the risk factors that may cause depression and eating disorders. Keywords: Student, Depression, Eating Disorder
Evaluation of behavior of eating attitude and symptoms of depression in Veterinary Faculty students of Firat University
Keywords: Halk Sağlığı