ZIT KUTUPLARDA İKİ GARİP KAHRAMAN: FAHİM BEY VE VAMIK BEY - Kanter, Fatih (Balıkesir Üniversitesi, 2007)
Araştırmanın Temelleri: Abdülhak Şinasi Hisar, Cumhuriyet dönemi Türk romanında kendine özgü üslubuyla önemli bir konumdadır. Araştırmanın Amacı: Fahim Bey ve Vamık Bey, birden çok kişinin özelliklerini bünyelerinde barındıran iki ayrı kutuptaki kahramanlardır. Bu kahramanların tek ortak özellikleri “garip” oluşlarıdır. Veri Kaynakları: “Fahim Bey ve Biz” ile “Çamlıcadaki Eniştemiz” romanlarında oluşturduğu tipler onun Türk Edebiyatı’ndaki yerini belirlemek açısından önemlidir. Ana Tartışma: Bu çalışmada Abdülhak Şinasi Hisar’ın “Fahim Bey ve Biz” ile “Çamlıcadaki Eniştemiz” romanlarındaki başkahramanları Fahim Bey ve Vamık Bey karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Sonuçlar: Abdülhak Şinasi Hisar’ın her iki romanında da tip yaratmadaki ustalığı görülür

Araştırmanın Temelleri: Abdülhak Şinasi Hisar has an important place in the Republican Turkish novel with his own style. Araştırmanın Amacı: Fahim Bey and Vamık Bey are heroes in polarsides, having the features of different people. The only common feature of these heroes in that they are “grotesque”. Veri Kaynakları: The types he created in “Fahim Bey ve Biz” and “Çamlıcadaki Eniştemiz” are important for specifying his place in the Turkish novel Ana Tartışma: In this study, Abdülhak Şinasi Hisar’s protagonists in “Fahim Bey ve Biz” and “Çamlıcadaki Eniştemiz”, that is Fahim Bey and Vamık Bey, are compared and contrasted. Sonuçlar: Abdülhak Şinasi Hisar’s mastership in creating typesisseen in both of the novels
Two Grotesque Heroes in Polar Sides: Fahim Bey and Vamık Bey