Farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen Japon Bıldırcınlarının (Coturnix Coturnix Japonica) performans parametreleri üzerine rasyona katılan multienzimin etkileri - Seven, Ismaıl; Seven, Pınar Tatlı; Sur, Aslı Aslan; Şimşek, Ülkü Gülcihan; Gökçe, Zehra (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı, farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen Japon Bıldırcınlarının (Coturnix Coturnix Japonica) performansları üzerine multienzim katkısı (proteaz, fitaz, ?- glukanaz, ksilanaz)’nın etkilerini araştırmaktır. Toplam 8 günlük yaşta 160 bıldırcın kullanılmıştır. Japon bıldırcınları kafeslere 160 ve 80 cm2/bıldırcın olacak şekilde yerleştirilmiştir. 2 Çalışma grupları, temel diyet ile beslenen Kontrol (K) (160 cm /bıldırcın/kafes) ve 2 Yerleşim Sıklığı (YS) (80 cm /bıldırcın/kafes) grupları ile temel diyete multienzim (1 g/kg 2 diyet) katkısı yapılmış Enzim grubu (E) (80 cm /bıldırcın/kafes) olarak dizayn edilmiştir. Enzim grubunun canlı ağırlığı (28. ve 42. günler arasında) YS grubu ile karşılaştırıldığında artmıştır (P<0.01). Canlı ağırlık kazancı ve yem tüketimi (8-42. günler) E grubunda YS grubundan daha yüksek bulunmuştur (P<0.01). Yemden yararlanma ve ölüm oranları YS ve E grupları arasında benzer bulunmuştur. Mevcut çalışmanın sonuçları, 1 g/kg diyet dozunda multienzim katkısının yoğun yerleşim sıklığında yetiştirilen Japon bıldırcınlarının performansını geliştirdiğini göstermiştir.
Keywords: Biyoloji; Ziraat Mühendisliği; Veterinerlik