İNTRAUTERİN GELİŞME GERİLİĞİ OLAN OLGULARDA KİSSPEPTİN SERUM DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - SATICI, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2011)
Doğum ağırlığının gestasyonel yaş için 10. Persentil ve altında olması intrauterin gelişme geriliği (İUGG) için en sık kullanılan tanımdır. İUGG etyolojisinde feto-plasental nedenler önemli bir yer tutar. Yapılan çalışmalarda kisspeptinlerin plasentada yoğun bir şekilde salgılandığı, trofoblastlar üzerinde parakrin ve endokrin regülatör fonksiyonlarının olduğu ve trofoblast invazyonunu engellediği gösterilmiştir.Bu çalışma; İUGG saptanan gebeler ile sağlıklı gebelerde, trofoblast invazyon inhibisyonuna sahip olduğu bilinen Kisspeptin-10'un gebelik dönemindeki serum düzeylerinin belirlenmesi ve bu hormonun İUGG etyopatogenezindeki olası potansiyel rolünün açıklığa kavuşturulması amacıyla planlanmıştır.Çalışmaya İUGG saptanan 30 gebe ve sağlıklı 30 gebe dahil edildi. Çalışma ve kontrol grubunun gestasyonel haftaları açısından anlamlı fark yoktu. Tüm olguların demografik verileri, labaratuvar değerleri ve Doppler Ultrasonografi (USG) sonuçları kaydedildi. Olguların tümünden doğum öncesi venöz kan örnekleri alındı. Kisspeptin-10 ELISA yöntemiyle çalışıldı. Sonuçların değerlendirilmesinde Independent-Samples T testi kullanıldı. Çalışılan parametrelerin birbirleriyle ilişkisi Spearman korelasyon analizi ile degerlendirildi. p<0.05'ten küçük olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.Çalışmamızda; İntrauterin gelişme geriliği olan gebe grubunda serum Kisspeptin-10 düzeyleri, sağlıklı gebe grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu (p<0.05). Çalışma ve Kontrol gruplarının Kisspeptin-10 serum düzeyleri sırasıyla 3159,96±1345,74 pg/mL ve 4456,50 ±2989,32 pg/mL idi.Sonuç olarak; Kisspeptin-10'un intrauterin gelişme geriliği patofizyolojisinde rol oynadığı düşünülebilir. İUGG gelişimini önceden tahmin etmede, tanı ve takibinde Kisspeptin-10 marker olarak kullanılabilir.

Appearence of birth weight under ten percentil or less for gestational age is the most commen description for İntrauterin growth restriction (IUGR). Feto-placental reasons keep an important place for IUGR etiology. The study shows that kisspeptins are secreted intensively by placenta and they have paraecrin and endocrin regulator function on trofoblasts and prevent trofoblast invasion.This study is performed to qualify serum levels of Kisspeptin-10 which is known that it has inhibition of trofoblast invasion at gestation period and to clear up its probable, potantional role on IUGR etiopathogenesis.30 healthy pregnants and 30 pregnants who have IUGR are joined to this study. There is no meaningful difference about gestational weeks between control group and study group. Demographic datas, laboratuar results and Doppler USG results are saved for all cases. Before birth, verous blood samples are taken from all cases. ELISA is worked on Kisspeptin-10. İndependent Samples T Test is used for assessment of results. Studied parameters relation with one another is assessed whereby Spearman correlation analysis. Less than 0,05 P values is admitted meaningful as statistical.Kisspeptin-10 levels of pregnants who have IUGR is found lower than healthy pregnants as statistical (p<0.05). Kisspeptin-10 serum levels are 3159,96±1345,74 pg/mL for study group and 4456,50 ±2989,32 pg/mL for control group.As a result, it?s thought that Kisspeptin-10 has a role on IUGR. Kisspeptin-10 can be used for predicting IUGR development beforetime, diagnosing and following IUGR.
Investigation of serum levels of kisspeptin in intrauterin growth restriction cases
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum