Farklı yetiştirme sistemlerinin Pekin ördeklerindeki plazma malondialdehit, retinol ve ??karoten düzeyleri üzerine etkisi - Erişir, Mine; Erişir, Zeki; Seyran, Ayşe (My University, 2010)
Bu çalışmanın amacı, farklı yetiştirme sistemlerinin ördeklerin plazma malondialdehit (MDA), retinol ve ??karoten düzeylerine etkisinin olup olmadığını araştırmaktı. Çalışmada toplam 420 (212 erkek, 208 dişi) adet bir günlük ördek palazı kullanıldı. Palazlar 105’erli 4 gruba ayrılıp (53 erkek ve 52 dişi), her bölmesi 30 $m^2$ lik alana sahip iki adet entansif sisteme uygun kümeslere ve her biri 50 $m^2$ (20 $m^2$’si kapalı, 30 $m^2$’si açık) alana sahip iki adet yarı entansif sisteme uygun kümeslere yerleştirildi. Ayrıca, entansif ve yarı entansif bölmelerden birer tanesine 1x2x0.5 m ebatlarında birer adet havuz yapıldı. Altı hafta süren deney süresi sonunda her bir bölmeden rastgele seçilen 5 erkek 5 dişi ördekten brachial kan örnekleri alınarak, plazma MDA, retinol ve ??karoten düzeyleri ölçüldü. Pekin ördeklerinin entansif havuzsuz ve havuzlu sistem, yarı entansif havuzlu ve havuzsuz sistem ile yetiştirilmesinin plazma MDA, retinol ve ??karoten düzeylerine istatistiksel yönden etkisinin olmadığı tespit edildi. Farklı yetiştirme sistemlerinin, ördeklerin plazma MDA, retinol ve ??karoten düzeylerini değiştirmediği ve dolayısıyla oksidatif strese sebep olmadığı belirlendi.
Keywords: Retinol; kan kimyası; stres; hayvan refahı; ördek; beta-karoten; malondialdehit; kümes hayvanları; kümes; entansif üretim