KAYISI (PRUNUS ARMENİACA L.) VE KAYISI ÇEKİRDEĞİNDE KUERSETİNİN HPLC-MS İLE TAYİNİ - CENGİZ, EMİNE (Fırat Üniveristesi, 2011)
Kuersetin flavonoidlerin alt grubunda yer alan flavonol grubunun bir bileşiğidir. Kuersetin bileşiği antioksidan ve antikanserojen özelliklere sahiptir. Son zamanlarda, sentetik ilaçlardan ziyade doğal örneklerdeki kuersetinin daha avantajlı olması nedeniyle, meyve ve sebzelerdeki kuersetin konsantrasyonunun tayinine büyük bir ilgi vardır. Özellikle Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ve Kütle Spektrometresi (MS) cihazlarının birleştirilmesiyle oluşan HPLC-MS sisteminin yaygınlaşması, bu bileşiğin geniş bir gıda çeşidi örneklerindeki derişimlerinin tayinine imkan vermektedir.Bu çalışmada, doğru, kesin ve duyarlı sonuçlar elde etmek için fragmentor (parçalayıcı) voltajı, enjeksiyon hacmi, kolon sıcaklığı, mobil faz akış hızı gibi parametreler optimize edildi. Mobil faz olarak su/metanol/asetonitril/formik asit karışımı kullanıldı. Optimum şart olarak; injeksiyon hacmi için 5 ?L, akış hızı için 0.6 mL/dk, kolon sıcaklığı için 30 °C ve fragmentor voltajı için 140 V değerleri bulundu. Gözlenen bu optimum şartlar, Elazığ yöresinden temin edilen kayısı meyvesi ve kayısı çekirdeği örneklerinde kuersetin tayini için uygulandı. Örneklerden kuersetinin ekstraksiyonu için, metanol/askorbik asit/HCl karışımı kullanıldı.. Berrak ekstraksiyon çözeltilerindeki kuersetin HPLC-MS ile tayini yapıldı. Bulunan sonuçlardan, en büyük ve en küçük kuersetin konsantrasyonlarının, yaş esasa göre kayısı meyvesinde

Quercetin is a compound of flavonol group that is subgroup of flavonoids. It has antioxidant and anticanserogen properties. Recently, there is an interest in the determination of quercetin concentrations in fruits and vegetables due to more advantages of its antioxidant compounds in natural samples than in synthetic drugs. Particularly, widespread use of HPLC-MS system combining from high performance liquid chromatography (HPLC) and mass spectrometry (MS) allows to the determination of this compound in wide kinds of food samples.In this study, the parameters such as fragmentor potential, injection volume, column temperature, flow rate of mobile phase were optimized to obtain accurate, precise and sensitive results. The mixture of water/methanol/asetonitril/formic asid was used as mobile phase. The optimum conditions were found to be injection volume: 5.0 ?L, flow rate of mobile phase: 0.6 mL/min, column temperature: 30 oC and fragmentor potential: 140 V. The optimum parameters observed were applied to the determination of quercetin in apricot fruite and apricot seed samples grown in vicinity of Elazig city. The mixture of methanol/ascorbic acid/HCl was used to extract quercetin from the samples. Quercetin concentrations in the clear extracts were determined by using HPLC-MS. From the obtained results, the highest and the lowest concentrations for quercetin were found to be in the range of < LOQ- 12.9 ppm on wet weight basis. Quercetin concenttartion in apricot seeds was found lower than LOQ.Keywords: Appricot, quercetin, HPLC-MS, extraction.
Determination of quercetine in apricot (Prunus armeniaca L.) and its seed by HPLC-MS
Keywords: Kimya