Birinci Dereceden Diferansiyel Denklemlerin Çözümü için Yüksek Dereceli Runge-Kutta Yöntemlerinin Karşılaştırmalı Araştırması - Audu, Khadeejah James; Udoh, Victor James; Garba, Jamiu (Fırat University, 2025)
Birinci dereceden adi diferansiyel denklemlerin (ODE’ler) çözümünde, bu makale çeşitli yüksek dereceli Runge-Kutta yöntemlerini kapsamlı bir şekilde karşılaştırmaktadır. Araştırmanın ana amacı, çeşitli Runge-Kutta şemalarının etkinliğini, doğruluğunu ve uygulanabilirliğini gözden geçirmek ve bunların sayısal yaklaşımlarda kullanımını vurgulamaktır. Çalışma, beşinci dereceli, altı aşamalı Runge-Kutta (RK56), altıncı dereceli, yedi aşamalı Runge-Kutta (RK67) ve yedinci dereceli, dokuz aşamalı Runge-Kutta (RK79) gibi geleneksel yaklaşımları araştırmakta olup, bu yöntemlerin bireysel avantaj ve dezavantajlarına dair kapsamlı bir anlayış sunmayı amaçlamaktadır. Akademisyenler ve uygulayıcıların, problemin özelliklerine göre en uygun yaklaşımı seçmelerine yardımcı olmak için teorik temeller ve gerçek dünya uygulamaları kullanılarak karşılaştırmalı ölçütler oluşturulmuştur. Dayanıklılık değerlendirmeleri ve hassasiyet analizleri, bu tekniklerin farklı bağlamlardaki esnekliğini aydınlatarak karşılaştırma araştırmasını tamamlamaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, yüksek dereceli Runge-Kutta yöntemlerinin nasıl çalıştığına dair önemli yeni anlayışlar sunmakta ve bu yöntemlerin çeşitli bilim ve mühendislik alanlarında birinci dereceden diferansiyel problemleri çözmek için uygulanması konusunda kapsamlı bir kılavuz sağlamaktadır. Üç yüksek dereceli Runge-Kutta algoritmasının incelenmesi, RK56’nın birinci dereceden ODE’leri çözmede daha etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

In the context of solving first-order ordinary differential equations (ODEs), this paper thoroughly compares various higher-order Runge-Kutta methods. Reviewing the effectiveness, precision, and practicality of several Runge-Kutta schemes and highlighting their usage in numerical approximation is the main goal of the research. The study explores traditional approaches, including the fifth-order, six-stage Runge-Kutta (RK56), the sixth-order, seven-stage Runge-Kutta (RK67), and the seventh-order, nine-stage Runge-Kutta (RK79), with the goal of offering a comprehensive comprehension of their individual advantages and disadvantages. In order to help academics and practitioners choose the best approach based on the features of the problem, comparative benchmarks are constructed, utilizing both theoretical underpinnings and real-world implementations. Robustness evaluations and sensitivity analysis complement the comparison research by illuminating how flexible these techniques are in various context. The results of this study provide important new understandings of how higher-order Runge-Kutta methods function and provide a thorough manual for applying them to solve first-order differential problems in a variety of scientific and engineering fields. The study’s examination of three higher order Runge-Kutta algorithms reveals that the RK56 is more effective at solving first order ODEs.
An Investigative Comparison of Higher-Order Runge-Kutta Techniques for Resolving First-Order Differential Equations
Keywords: Numerical Analysis; Sayısal Analiz