In vitro effects of prostaglandin F2 $\\alpha$ and metamizol on the motility of diluted bull semen - Karahan, İzzet; Türk, Gaffari; Gür, Seyfettin (My University, 2006)
Bu çalışma, 4 °C'da kısa süreli saklanan sulandırılmış boğa spermasının motilitesi üzerine prostaglandin $F_2$ alfa $(PGF_{2\\alpha})$ ve metamizolun in vitro etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Araştırmada, 3 yaşında, sağlıklı 3 adet İsviçre Esmeri boğa kullanıldı. Her bir boğadan 3 hafta boyunca haftada iki kez olmak üzere 6 sperma örneği alındı. Her sperma örneğinin 1 ml'si sperma miktarı, kitle hareketi, başlangıç motilitesi, spermatozoon yoğunluğu ve anormal spermatozoon oranı'nın belirlenmesi için ayrıldı. Her boğanın sperma örneklerinin geri kalanı 1:10 oranında (sperma:sulandırıcı) izotonik sodyum sitrat+yumurta sarısı sulandırıcısıyla sulandırıldı. Daha sonra sulandırılmış sperma örnekleri eşit hacimde (0,5 ml) 12 steril tüpe konuldu. Bu örneklerin 6 tanesine $PGF_{2\\alpha}$'nın farklı miktarları (0, 125, 250, 500, 1000 and 1500 µg), benzer şekilde metamizol de aynı miktarlarda diğer 6 örneğe 37 °C 'de ilave edildi. $PGF_{2\\alpha}$ ve metamizol ilavesinden sonra sperma örneklerinin tümü 4 °C 'de saklandı. Bu örneklerde spermatozoon motilitesi 0, 1, 2, 4, 24, 48, 72, 96, 120, 144, 168, 192 ve 216. saatlerde belirlendi. Spermatolojik özellikler yönünden boğalar arasında başlangıçta bir farklılık olmadığı tespit edildi. Sulandırılmış ve 4 °C 'de saklanan sperma örneklerine 125 ve 250 µg PGF2a'nın ilave edilmesi, $PGF_{2\\alpha}$ bulunmayan sulandırılmış sperma örneklerine göre 24. saatten sonra spermatozoon motilitesinde istatiksel olarak anlamlı (P < 0,05) bir artış oluşturdu. Bununla birlikte, $PGF_{2\\alpha}$ bulunmayan sulandırılmış sperma örneklerine göre, 500 ve 1000 µg $PGF_{2\\alpha}$ ilave edilmesi 4. saatten sonra, 1500 µg $PGF_{2\\alpha}$ ilave edilmesi ise 2. saatten sonra spermatozoon motilitesinde anlamlı (P < 0,05) azalmalara neden oldu. Diğer yandan, metamizol bulunmayan sulandırılmış sperma örnekleriyle karşılaştırıldığında 500 ve 1000 µg metamizol ilave edilmesi sırasıyla 48 ve 24. saatten sonra; metamizol'un 500, 1000 ve 1500 µg'lık miktarları ise 4. saatten sonra 4°C 'de saklanan sperma örneklerinin motilitesinde anlamlı (P < 0,05) azalmalara neden oldu. Sonuç olarak, sulandırılmış boğa sperma örneklerine $PGF_{2\\alpha}$'nın düşük miktarlarda ilave edilmesinin 4 °C 'de kısa süreli saklanması esnasında motilitenin daha uzun süre korunmasına yardımcı olabileceği kanaatine varıldı.
Keywords: Istatistiksel analizler; prostaglandinler; semen sulandırıcısı; metamizol; sulandırma; sperm hareketliliği; motilite; semen koruma; boğa