İLKOKUL İKİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN YABANCI DİL ÖĞRENİMİNDE MOBİL UYGULAMA KULLANIMLARININ İNCELENMESİ - DAVUDOVA, ENEJAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Yabancı dil öğretimi birçok ülkenin eğitim politikası içinde önemle üzerinde durulan ve küçük yaştan itibaren eğitim programlarına dâhil edilmesi gereken bir alan olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, yabancı dil öğreniminde erken yaşta kullanılan mobil uygulamaların öğrencilerin İngilizce dersindeki akademik başarılarına ve tutumlarına etkisini incelemektir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemine dayalı olarak yarı deneysel çalışma deseni ve nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Malatya ilinde yer alan bir özel okulun ikinci sınıflarında öğrenim gören toplam 87 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma grubu seçilirken kolay ulaşılabilir/uygun örnekleme yöntemi esas alınmıştır. Çalışma kapsamında öğrenciler, Deney-1, Deney-2 ve Kontrol gruplarına ayrılmıştır. Buna göre, Deney-1 grubundaki öğrencilere yüz-yüze sınıf ortamında İngilizce dersleri anlatılmış ve ebeveynlerin gözetimi altında "Duolingo" mobil uygulaması; Deney-2 grubundakilere ise yüz-yüze sınıf ortamında İngilizce dersleri anlatılmış ve ebeveynlerin gözetimi altında "Memrise" mobil uygulaması kullandırılmıştır. Kontrol grubuna ise hiçbir müdahale yapılmaksızın İngilizce dersleri olağan şekilde işlenmiştir. Ayrıca çalışma sonunda kullanılan mobil uygulamalar ile ilgili Deney-1 ve Deney-2 grubunun öğrencilerinin ve velilerin görüşleri alınmıştır. Çalışmada her üç gruba Akademik Başarı Testi (ABT), öntest ve sontest olarak ayrı ayrı uygulanmıştır. Daha sonra her üç gruba da sontest olarak İlköğretim İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği (İDYTÖ) ayrı ayrı uygulanmıştır. Araştırma sonunda elde edilen veriler düzenli olarak elektronik ortama aktarılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, Deney-1 ve Deney-2 grupları için hazırlanmış içeriklerin Kontrol grubuna göre öğrencilerin İngilizce başarısı ve tutum düzeyini arttığı tespit edilmiştir. Grupların birbirlerine göre kıyaslanması sonucu ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda Deney-2 grubunun Deney-1 ve Kontrol gruplarına göre dersin akademik başarısında, Deney-1 grubunun ise Deney-2 ve Kontrol gruplarına göre öğrencilerin tutumlarında daha yüksek puana sahip oldukların sonucuna varılmıştır. Özetle, hem test sonuçlarına hem de görüşme sonuçlarına göre "Memrise" mobil uygulamasının dört beceriyi de (dinleme, konuşma, okuma ve yazma) geliştirecek şekilde tasarlanmış yapısı ile akademik becerileri geliştirmede daha başarılı olduğu, "Duolingo" mobil uygulamasının ise ödüllendirme, kazandırma özellikleri sayesinde öğrencilerde olumlu tutum geliştirmede etkili olduğu ancak bu farkın öğrenci başarısına yeterince yansımadığı görülmüştür. Araştırma genel olarak mobil uygulamaların kullanılması ile erken yaşta yabancı dil öğreniminin daha verimli hale getireceğini ortaya koymuştur. Ayrıca yabancı dil öğreniminde mobil uygulama geliştiricileri için, erken yaşta yabancı dil öğrenecekler için bu çalışmanın önemli olduğu düşünülmektedir.

Foreign language teaching is seen as an area that is emphasized in education policy of many countries and should be included in education programs from a young age. The aim of this study is to examine the effects of mobile applications used at an early age in foreign language learning on the academic success and attitudes of students in the English lesson. In this study, semi-experimental study design and content analysis, one of the qualitative research methods, were used based on the quantitative research method. The study group of the research consists of 87 students studying in the second grades of a private school in Malatya province. While selecting the study group, easy accessible / suitable sampling method was taken as basis. Within the scope of the study, students are divided into Experiment-1, Experiment-2 and Control groups. Accordingly, students in the Experiment-1 group were taught English lessons in a face-to-face classroom environment and the "Duolingo" mobile application under the supervision of parents; In the Experiment-2 group, English lessons were explained in the face-to-face classroom environment and the "Memrise" mobile application was used under the supervision of the parents. On the other hand, English lessons were taught as usual without any intervention to the control group. In addition, the opinions of the students and parents of the Experiment-1 and Experiment-2 groups regarding the mobile applications used at the end of the study were obtained. In the study, Academic Achievement Test was applied to all three groups separately as pretest and posttest. Later, the Attitude Scale towards Primary School English Lesson (ISCI) was applied separately to each of the three groups. The data obtained at the end of the research were transferred to the electronic environment regularly. As a result of the analysis, it was determined that the content prepared for Experiment-1 and Experiment-2 groups increased the students' English success and attitude level compared to the Control group. In line with the results obtained by comparing the groups with respect to each other, it was concluded that the experimental-2 group had higher scores in the academic success of the course compared to the experiment-1 and control groups, and the experiment-1 group had higher scores in the attitudes of the students compared to the experiment-2 and control groups. In summary, according to both test results and interview results, the "Memrise" mobile application is more successful in developing academic skills with its structure designed to develop all four skills (listening, speaking, reading and writing), while the "Duolingo" mobile application is rewarding and gaining features. It was observed that it was effective in developing positive attitudes among students, but this difference did not reflect enough on student success. The research has revealed that using mobile applications in general will make foreign language learning more efficient at an early age. In addition, this study is considered to be important for mobile application developers in foreign language learning, for those who will learn foreign languages at an early age.
Investigation of mobile application uses in primary school second grade students in foreign language learning
Keywords: Eğitim ve Öğretim