GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÇEVREYE ETKİLERİNE İLİŞKİN ÖĞRENCİ TUTUMLARI - GELERİ, ERTUĞRUL (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmada, çevre ve geri dönüşüm konularında öğrencilerin düşünce, duygu ve davranışlarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışma 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Malatya ili Merkez ilçeleri olan Yeşilyurt İlçesi ve Battalgazi ilçelerinden seçilmiş olan 6 okulda öğrenim gören 5-6-7. ve 8.sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Bu süreçte tarama modeli uygulanmıştır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak Avan (2011) tarafından geliştirilen "Öğrencilerde Geri Dönüşümün Çevreye Etkilerine İlişkin Öğrenci Tutumları" anketi kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen verilere SPSS 22.0 programı kullanılarak t-testi ve ANOVA testleri yapılmış ve sonuçlar tablolaştırılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi çalışmaya katılan öğrencilerin cinsiyet, yaşanılan yer ve gelir durumlarına göre yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, kız öğrencilerin geri dönüşüm bilgilerinin ve çevre duygularının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ailenin maddi geliri arttıkça geri dönüşüm davranışının azaldığı belirlenmiştir. Apartman dairesinde yaşayan öğrencilerin geri dönüşüm davranışları sitede yaşayan öğrencilere göre ortalama olarak daha yüksektir. Üniversite mezunu annelerin çocuklarının daha düşük geri dönüşüm davranışına sahipken, çevre duygusu ve geri dönüşüm ile ilgili davranışlar da babanın eğitim düzeyine göre farklılaşmalar görülmektedir. Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, Çevre Bilimi, Geri Dönüşüm, Çevre Tutum Ölçeği.

In this research, it is aimed to determine the students' thoughts, emotions and behaviors about environmental and recycling. This study was carried out with 5th, 6th,7th and 8th students from six schools selected from Yesilyurt and Battalgazi central districts of Malatya province in 2018-2019 academic year. In this process, screening model was applied in the thesis. In this study, "Student Attitudes Towards Environmental Effects of Recycling" questionnaire developed by Avan (2011) was used as data collection tool. t-test and ANOVA analyses were performed for data using SPSS 22.0 program and the obtained results were tabulated. The evaluation of the data was done according to the gender, place of residence and income of the students. According to the results, it is seen that the recycling knowledge and environmental sensitivity of female students are higher than male. It was determined that recycling behavior decreased as the family's financial income increased. The average score of recycling behavior of the students living in the apartment is higher than the students living on the site. While the children who mothers have university degree had lower recycling behavior, the environment sensitivity and recycling behavior also differ according to father's education level. Key Words: Environment Education, Environmental Science, Recycling, Environmental Attitude Scale.
Student attitudes related to the environmental effects of recycling
Keywords: Eğitim ve Öğretim