OKSİDATİF STRESE MARUZ KALAN RATLARDA GERANİOL VE GERANİOL KSANTAT MADDELERİNİN BAZI METALLER ÜZERİNE ETKİLERİ - GÜNEŞ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2010)
H2O2 ile oksidatif strese maruz bırakılan ratların karaciğer, akciğer, böbrek, kas dokularındaki Fe, Zn, Cu, Ca, Mn ve Mg elementlerinin düzeyleri üzerine intraperitonal yolla verilen geraniol ve geraniol ksantatın koruyucu etkileri araştırıldı. Bu amaçla geraniol, geraniol ksantat, H2O2 ve kombinasyonlu gruplar kullanıldı.H2O2 grubu demir düzeyi tüm gruplarda kontrol grubuna göre arttığı gözlendi (p < 0.001, p < 0.01). Geraniol ve geraniol ksantat maddeleri etkisi ile kombinasyonlu grupların demir düzeyleri H2O2 grubuna göre genel olarak düştüğü gözlendi. H2O2 grubu kalsiyum düzeyi genel olarak tüm dokularda kontrol grubuna göre arttığı gözlendi (p<0.01, p < 0.05). Geraniol ve geraniol ksantat maddelerinin etkisi ile kombinasyonlu grupların Ca düzeyleri H2O2 grubuna göre nispeten düşürücü etkisi gözlendi. H2O2 grubu Zn düzeyi böbrek, akciğer ve kas dokularında kontrol grubuna göre azaldığı tespit edildi ( p < 0.05, p < 0.001, p < 0.01). Özellikle akciğer dokusunda geraniol ve geraniol ksantat grupları Zn düzeyi kontrol grubuna göre arttığı gözlenirken (p < 0.05), diğer dokularda ise geraniol ve geraniol ksantat maddeleri verilen tüm grupların Zn düzeyi kontrol grubuna göre yakın çıktığı gözlendi. H2O2 grubu Mn düzeyi karaciğer ve böbrek dokularında kontrol grubuna göre azaldığı tespit edilirken (p < 0.01), diğer gruplar arasında istatistiksel bir fark olmadığı gözlendi (p > 0.05). Tüm grupların Cu ve Mg düzeyleri arasında genel olarak istatistiksel bir fark olmadığı gözlendi (p > 0.05).Deney sonuçlarımıza göre oksidatif stres durumlarında oluşan yüksek Fe ve Ca düzeylerini geraniol ve geraniol ksantat maddelerinin düşürdüğü, oksidatif stres durumunda oluşan düşük Zn düzeylerinin ise bu maddelerin arttırdığını düşünmekteyiz.

The conservative effects of intraperitoneally administered geraniol and geraniol xanthate on the levels of elements Fe, Zn, Cu, Ca, Mn and Mg in liver, lung, kidney, muscle tissues of rats exposed to oxidative stress by H2O2 have been investigated. For this purpose, geraniol, geraniol xanthate, H2O2 and combination groups were used.H2O2 group iron level was observed to increase in all groups compared to the control group (p < 0.001, p < 0.01). It was observed that iron levels of combination groups generally dropped compared to the H2O2 group due to the effects of geraniol and geraniol xanthate. H2O2 group calcium level was generally observed to increase in all tissues compared to the control group (p<0.01, p < 0.05). It was observed that Ca levels of combination groups relatively dropped compared to the H2O2 group due to the effects of geraniol and geraniol xanthate. H2O2 group Zn level was observed to decrease in kidney, lung and muscle tissues compared to the control group (p < 0.05, p < 0.001, p < 0.01). While it was observed that geraniol and geraniol xanthate groups Zn levels increased especially in lung tissue compared to the control group(p < 0.05), Zn levels of all groups which were administered geraniol and geraniol xanthate were observed to show values similar to the control group. While H2O2 group Mn level was observed to decrease in liver and kidney tissues compared to the control group (p < 0.01), no statistical differences were found between the other groups (p > 0.05). In general terms, no statistical differences were found between Cu and Mg levels of all the groups (p > 0.05).According to the results of our trials, we think that geraniol and geraniol xanthate decrease high Fe and Ca levels that formed in the case of oxidative stress whereas these substances increase low Zn levels that formed in the case of oxidative stress.
Effects on geraniol and geraniol xanthate on some metals on rats induced oxidative stress
Keywords: Kimya