KAĞIT ÜRETİMİNDE ELDE EDİLEN AĞAÇ YAĞI KATRANININ ASFALT MODİFİKASYONUNDA KULLANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - AHMEDZADE, PERVİZ (Fırat Üniveristesi, 2001)
DOKTORA TEZİ KAĞIT ÜRETİMİNDE ELDE EDİLEN AĞAÇ YAĞI KATRANIN ASFALT MODİFİKASYONUNDA KULLANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Perviz AHMEDZADE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2001,Sayfa:84 Bu çalışmanın amacı Dalaman-Muğla Selüloz Kağıt (SEKA) fabrikasında kağıt üretiminden elde edilen ağaç yağının (Tall oil) tasfiyesi sırasında atık malzeme olarak alınan ağaç katranının (AK) (Tall oil pitch) bitüm modifikasyonunda kullanılabilirliğini ortaya koymaktır. Bu çalışmada öncelikle bitüm ile modifikasyonda kullanılan AK'nın karıştırma sıcaklıklarının uygunluktan araştırılmış ve kimyasal yapıları incelenmiştir. Bitüm ve bitüme %1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 oranlarında AK katkı maddesi ilavesi ile oluşturulan bağlayıcılar üzerinde penetrasyon, yumuşama noktası, düktilite ve özgül ağırlık deneyleri yapılmıştır. Daha sonra modifiye edilmiş bağlayıcılardan Marshall numuneleri hazırlanarak bu numunelerin Marshall stabilitesi, akma, boşluk oranları, teorik ve pratik yoğunluklar bulunmuş ve saf asfalt çimentosunu içeren numunelerin değerleriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca %8 AK katkılı bitüm içeren Marshall numuneler oluşturularak, numuneler üzerinde serbest basınç mukavemeti ve yorulma deneyleri yapılmıştır. Bu deneyler sonucunda, %8 AK katkılı numunelerin Marshall stabilite değeri %17 oranında, R20, R50, Rs, Rd değerleri sırasıyla %10, %7, %15, %18 oranlarında ve yorulma ömrü değerleri 90kg, 100kg, ll0kg'lık yüklemelerde, sırasıyla %35, %48, %37 oranlarında, katkısız bitüm içeren numunelerinin değerlerinden daha yüksek çıkmıştır. Sonuç olarak AK'nın asfalt betonu üzerinde olumlu yönde etkisi olduğu ve bitüm modifikasyonunda kullanılabileceği ortaya konmuştur. Anahtar Kelimeler : Asfalt çimentosu, Ağaç katranı, Modifiyer, Kaplama Karışımları
Investigation of tall oil pitch obtained from paper production in the asphalt modification
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering