Detection of M.avium subsp. paratuberculosis DNA in the istestines and lymph nodes of small ruminants by polymerase chain reaction (PCR) - Cetınkaya, Burhan; Öngör, Hasan; Ertaş, Basri Hasan; Muz, Adile (My University, 1998)
Paratuberküloz (Johne hastalığı), raminantlann Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis ile infeksiyonu neticesinde oluşan kronik, bulaşıcı ve ekonomik olarak önemli bir hastalığıdır. İki koyun ve bir keçiden alman bağırsak ve mezenterik lenf yumrularında paratüberkülozun etkeninin DNA'sini tespit etmek amacıyla sadece bu etkene spesifik bir sekans olan IS9OO'e dayalı polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) kullanıldı. PCR ürünlerinin agaroz jel elektroforez ile analizi üç hayvanın da paratuberküloz hastalığına maruz kaldığım ortaya koydu. Bu çalışma, Türkiye'de küçük ruminantların gastrointestinal bölgesinde ve bu bölgedeki lenf yumrularında M. avium subsp. paratuberculosis'm DNA'sının PCR ile tespit edildiğini bildiren ilk çalışmadır.
Keywords: DNA; bağırsaklar; lenf düğümleri; polimeraz zincir reaksiyonu; koyun; keçi; paratüberküloz; geviş getiren hayvanlar; Mycobacterium avium subsp. paratuberculosis