Açık Göz Yaralanmalarının Prognostik, Etyolojik ve Demografik Özelliklerinin Değerlendirilmesi - Yıldırım, Hakan; Canleblebici, Mehmet; Balbaba, Mehmet; Çatak, Onur (My University, 2023)
Amaç: Ocak 2015- Ocak 2019 tarihleri arasında kliniğimizde takip ve tedavi edilen hastaların geriye dönük olarak değerlendirilmesiy- le açık göz yaralanmalarına etki eden prognostik, etyolojik ve demografik özellikleri ayrıntılı olarak incelemek. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 106’sı (%70,2) erkek, 151 hasta dahil edildi. Hastaların detaylı demografik ve klinik özellikleri, başvuru anındaki ve en az 6 aylık takiplerindeki son en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri kayıt altına alındı. Tanımlayıcı istatistik yöntemlerinin yanında ki kare testi ve binary regresyon analiziyle veriler değerlendirildi. Bulgular: Ortalama yaş 37,82 ± 26,07 (1-95) yıldı. En sık yaralanma nedenleri sırasıyla delici kesici alet (43 göz %28,5), odun (21 göz %13,9) ve cam (15 göz %9,9) yaralanmasıydı. Yaralanma yeri 95 hastada (%62,2) korneal, 33 hastada (%21,9) skleral ve 23 hastada (%15,2) korneaskleraldi. En sık eşlik eden patolojiler 58 hastada (%38,4) iris prolapsusu ve 50 hastada (%33,1) hifemaydı. Başvuru anı en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri ışık hissi olmayan 20 (%13,2), sadece ışığı algılayan 20 (%13,2), 5 metreden parmak sayma ve al- tında 62 (%41,1), 0,1 ile 0,5 arası 24 (%15,7), 0,5 üstü 12 (%7,9) ve değerlendirilemeyen 13 hasta (%8,6) idi. Son en iyi düzeltilmiş gör- me keskinlikleri ışık hissi olmayan 19 (%12,6), sadece ışığı algılayan 6 (%4,0), 5 metreden parmak sayma ve altında 35 (%23,2), 0,1 ile 0,5 arası 28 (%18,5), 0,5 üstü 53 (%33,8) ve değerlendirilemeyen 13 hasta (%8,6) idi. Etyolojik faktörler incelendiğinde ise od un, taş, hayvan ve düşme kaynaklı yaralanmaların (p<0,05) 0,1 ve altında görme keskinliği ile ilişkili olduğu izlenmiştir. Sonuç: Açık göz yaralanmaları farklı nedenlerle oluşabilen, her yaşta görülebilen kalıcı görme kaybı ve körlük nedenidir. Eşlik eden fak- törlerin daha iyi anlaşılması, erken müdahalenin ve koruyucu önlemlerin, bu kaybın en aza indirilmesinde en önemli etkenler old uğunu düşünmekteyiz.
Keywords: Göz Hastalıkları; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi