SABRÎ MEHMED ŞERÎF HAYATI, SANATI, DİVANI'NIN TENKİTLİ METNİ VE TAHLİLİ - ÇEÇEN, MEHMET KORKUT (Fırat Üniveristesi, 2010)
Sabrî Mehmed Şerif, XVII. Yüzyılın önemli şairleri arasındadır. Sanatçı kişiliği Nef`î'ye yakındır. Klasik Türk şiirinin geleneksel sanat anlayışını muhafaza etmekle birlikte şiirde yenilik peşindedir.Bu çalışma Sabrî'nin hayatı, sanatı, divanının tenkitli metni ve tahlilinden meydana gelmiştir. Yaptığımız araştırmalar sonucunda Sabrî Divanı'nın elli beş yazma nüshasını tespit ettik. Çeşitli kıstasları göz önünde bulundurarak yedi nüsha üzerinde tenkitli metin çalışmasını yaptık. Meydana gelen tenkitli metni esas alarak din-tasavvuf, toplum, insan ve tabiattan oluşan tahlil çalışmasını yaptık.Yaptığımız bu çalışmayla Klasik Türk Edebiyatı'nın önemli bir şahsiyeti olan Sabrî'yi ve sanatını tanıtmaya çalıştık.Anahtar Kelimeler: Sabrî, Şiir, Tahlil, Klâsik Türk Edebiyatı, XVII. Yüzyıl

Sabrî Mehmed Şerif, is one of the most significant poets of XVII th century. His artistic identity is close to that of Nef?î. While conserving the understanding of the Classical Turkish poetry, he constantly sought for innovations in poetry.This work consists of Sabrî Mehmed Şerîf?s life, art, critisizm of his divan and its analysis. As a result of our study; 55 manuscripts of Sabri?s Divan have been traced. Critical text study has been carried out on 7 manuscripts under light of various criteria. By having the critical text as the basis, four core concepts in Sabrî Mehmed Şerîf?s poetry were analysed. These concepts are religion-İslamic mysticism, society, human and the nature.By our study, we aimed to shed light on Sabrî as an important character of Classical Turkish Literature and his art.Key Words: Sabrî, Poetry, Analysis, Classical Turkish Literature, XVII th Century
Sabrî Mehmed Şerîf his life and art, critical text of his divan and its analysis
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı