Vena Kava İnferior Psödolipomu - Akaslan, Ünsal; Koç, Mustafa; Serhatlıoğlu, Selami (My University, 2017)
Vena kava inferior psödolipomu (VKİP), tipik olarak perikaval lokalizasyon gösteren ekstrakaval yağ dokusu oluşumudur. VKİP vena kava inferior (VKİ) mediyal intrahepatik segmentidüzeyinde kaudat lobun süperioru boyunca invajine perikaval yağ doku görünümü sonucu meydanagelmektedir. VKİP, VKİ yerleşimli lipom ve liposarkom gibi tümörlerle tomografide benzer bulgulargöstermekte olup, çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) görünümü yanlış tanı ve gereksiz ileriincelemelere neden olmaktadır. VKİP nadir bir varyasyon olup, ÇKBT incelemelerde, VKİ lümeninde yağ içerikli lezyon varlığında, ayırıcı tanıda göz önünde bulundurulmalıdır. VKİ lümenindekipsödolipoma bağlı yağ dansitesi, diyafram geçişi düzeyinde parsiyel volüm artefaktına bağlı olarakgelişen normal bir varyant olup, ek testler gereksizdir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji