Yurtta Kalan Üniversite Öğrencilerinin Diyet ve Uyku Kalitesi İle Akademik Başarıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi - Kadıoğlu, Bircan Ulaş; Soylar, Pınar (Malatya Turgut Özal Üniversitesi, 2025)
Amaç: Çalışmanın amacı, yurtta kalan kız üniversite öğrencilerinin diyet ve uyku kalitesi ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırmaya Osmaniye ilinde Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda kalan 710 kadın öğrenci katıldı. Veriler, sosyodemografik bilgi formu, Akdeniz Diyeti Kalite İndeksi (KIDMED) ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) kullanılarak yüz yüze anket yöntemiyle toplandı. Bulgular: Elde edilen bulgular, öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun düşük diyet kalitesine (%69,2) ve kötü uyku kalitesine (%81,0) sahip olduğunu gösterdi. Beden kütle indeksi (BKİ) hem diyet hem de uyku kalitesiyle anlamlı şekilde ilişkili bulundu. Akademik başarı düzeyi ile diyet kalitesi ve uyku kalitesi arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yapılan Spearman korelasyon analizine göre; akademik başarı düzeyi ile diyet kalitesi arasında pozitif yönde zayıf ancak anlamlı bir ilişki saptandı. Buna karşılık, akademik başarı düzeyi ile uyku kalitesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Ayrıca, diyet kalitesi ile uyku kalitesi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptandı. Sonuç: Bu sonuçlar, öğrencilerin yaşam tarzı davranışlarının akademik performansla ilişkili olduğunu ortaya koymakta ve üniversite yaşamı boyunca sağlıklı beslenme ve uyku alışkanlıklarının desteklenmesi gerektiğini göstermektedir

Objective: The aim of this study is to examine the relationship between diet and sleep quality and the academic success of female university students living in dormitories. Materials and Methods: A total of 710 female students living in public dormitories managed by the Credit and Dormitories Institution (KYK) in Osmaniye, Turkey, participated in the study. Data were collected via face-to-face surveys comprising a sociodemographic questionnaire, the Mediterranean Diet Quality Index (KIDMED) and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Results: The findings revealed that the majority of participants had a poor diet (69.2%) and poor sleep quality (81.0%). Body mass index (BMI) was significantly associated with both diet and sleep quality. Spearman`s correlation analysis, which was conducted to examine the relationships between academic achievement and diet quality and sleep quality, revealed a weak but significant positive relationship between academic achievement and diet quality. However, no significant relationship was found between academic achievement and sleep quality. Furthermore, a significant positive relationship was found between diet quality and sleep quality. Conclusion: These results highlight the link between students’ lifestyle behaviors and academic success, and emphasize the importance of promoting healthy eating and sleeping habits during university.
Investigation of The Relationship Between Diet and Sleep Quality and Academic Achievement of University Students Living in The Dorm
Keywords: Preventative Health Care; Koruyucu Sağlık Hizmetleri; Health Promotion; Sağlığın Geliştirilmesi