Demir (III) iyonlarının Schizomeris leibleinii'ye adsorpsiyonu - Özer, Ayla; Ekiz, H. İbrahim; Aksu, Zumriye; Kutsal, Tülin; Çağlar, Arif; Özer, Dursun (My University, 1997)
Bu çalışmada, demir (III) iyonlarının Schizomeris leibleiniiye adsorpsiyonu kesikli çalışan karıştırmalı bir kapta incelendi. Başlangıç pH'sı, sıcaklık, başlangıç metal iyon derişimi ve mikroorganizma derişiminin adsorbsiyon hızına etkileri araştırılarak; en uygun ortam koşulları sırasıyle pH=2.5, T=30°C, C =100 mg/l, X =0.50 g/l olarak belirlendi. Karıştırma hızının adsorbsiyon hızı üzerinde etkili bir parametre olmadığı gözlendi. Farklı başlangıç pH ve sıcaklık değerlerinde Freunlich ve Langmuir adsorpsiyon izotermleri geliştirildi; en uygun adsorbsiyon koşullarında elde edilen verilerin Freundlich adsorbsiyon izotermine daha iyi uyduğu saptandı.
Keywords: Çevre Bilimleri