ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL BİLGİLER DERSİMOTİVASYON DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - Kaçar, Dr. Öğr. Üyesi Turan (My University, 2019)
Buçalışmanınamacıortaokulöğrencilerininsosyalbilgiler dersindeki motivasyon düzeylerini belirlemektir. Bu çalışma nicel bir araştırma olarak yürütülmüştür. Bu çalışma tarama modelinde bir araştırmadır.Buçalışmada,veritoplamadaankettekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ilindeki dört farklı ilçedeki (Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir,)çeşitliortaokullardaöğrenimgören5.,6.ve7.sınıf öğrencilerindentoplam300öğrenci(153kadınve147erkek) oluşturmuştur. Katılımcılar, veri toplama aracı olarak Tahiroğlu veAktepe (2015)’nin geliştirdiği sosyal bilgiler dersi motivasyon ölçeği formunu doldurmuşlardır. Bu ölçek formundan toplanan veriler, SPSS 22 paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde ise yüzde ve frekans tekniği kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre; katılımcıların %96’sı sosyal bilgiler dersine aile ve öğretmenlerininzorlamasıyladeğilkendiistekleriyleçalıştıklarını, katılımcıların%95’isosyalbilgilerdersininsıkıcıolmadığınıve katılımcıların%95’iise sosyalbilgilerdersindeboşazaman harcamadıklarını belirtmiştir. Katılımcıların %39,7’si aile ve öğretmenlerinin kendilerini takdir etmeleri (aferin demeleri) için sosyal bilgiler dersinde başarılı olmak istediklerini, katılımcıların %41’i “Sosyal bilgiler dersinden daha önemli dersler var. Bu yüzden sosyal bilgiler dersinedahaazzamanayırıyorum.”ve katılımcıların%45’i “arkadaşlarımla birlikte sosyal bilgiler dersine çalışmak çok keyifli oluyor.” görüşlerini belirtmişlerdir. Bu araştırmanın sonuçlarına göre; katılımcıların sosyal bilgiler dersi motivasyon düzeylerinin genel olarak yüksekdüzeydeolduğuanlaşılmıştır.Ancakkatılımcılarıntakdir edilmeye yönelik motivasyon düzeylerinin ise daha düşük düzeyde olduğu anlaşılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları