TiCN KAPLAMALI AISI 1070 ÇELİĞİ KESİCİ TAKIMLARDA FARKLI KESME KOŞULLARINDA OLUŞAN KUVVET DEĞİŞİMLERİNİN İNCELENMESİ - Çakan, Ahmet; Özkaner, Vedat; Yıldırım, Mustafa (Fırat University, 2007)
Titanyum karbonitrür (TiCN)’le sert kaplanarak üretilen kesici takımlar, imalat sanayinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Modern endüstride; bir yandan yüksek mukavemet, yüksek aşınma direnci ve yüksek korozyon direnci gibi özelliklere sahip malzemeler talep edilirken; diğer yandan bu malzemelerin etkili ve verimli kullanımı da büyük önem arz etmektedir. Üretim işlemlerinde imalat maliyetinin azaltılması, elde edilen ürünün kalitesinin ve verimliliğin artırılmasında uygun kesici takımın seçimi ayrı bir öneme sahiptir. Bilindiği gibi ötektoid altı orta karbonlu çelikler; iyi sertlik, yüksek dayanım ve yeterli süneklik özelliklerinin yanı sıra, sınırlı işlenebilirlikleri ve hemen hemen her çeşit ısıl işlem türlerine yatkınlıkları ile malzeme tek-nolojisinde farklı bir yere sahiptir. Bu malzemeler, günümüzde birçok teknolojik amaçlar için ısıl işlem gör-memiş ve görmüş durumlarda kullanım alanı bulmuş değerli bir çelik türüdür. % 0.7 C içerikli orta karbonlu AISI 1070 çeliğinden hazırlanmış, yüzeyi işlemli ve yüzeyi üzerine daha sonra fiziksel buhar biriktirme (PVD) yöntemi ile titanyum karbonitrür (TiCN) kaplanmış kesici takımların, DIN 9SMnPb36 otomat çelik malzemelerin işlenmesinde nasıl bir tribolojik davranış göstereceğinin ve işlem süresince farklı kesme koşullarında takım üzerinde oluşan kuvvet değerlerindeki değişimlerin belirlenmesi ve takım ömrünün ne olacağının bilinmesi incelemeye değer bir durum arz etmektedir.   Bu çalışmada; PVD yöntemlerinden katodik ark buhar biriktirme (CAVD) yöntemi kullanılarak AISI 1070 çelik numunelerin kesici uç bölgesinin yüzeyi TiCN tabakasıyla kaplanmıştır. Hazırlanan bu numuneler konvansiyonel bir torna tezgahında farklı kesme koşullarında tornalama işlemine tabi tutularak, kuvvet değişimleri strain gauge esaslı bir dinamometre yardımı ile on-line izleme sistemi kullanılarak deneysel olarak araştırılmıştır.
Keywords: Engineering; Mühendislik