CANAN TAN'IN ROMANLARINDA YAPI VE İZLEK - GERÇEK, GÖZDE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Canan Tan roman başta olmak üzere roman ve hikâye türlerinde eserler vermesine rağmen daha çok yazdığı romanları ile tanınmaktadır. Canan Tan'ın romanları güncel ve geçerliliğini her daim koruyan konular üzerine kurulmaktadır. Bu çalışmada Canan Tan'ın romanları yapı ve izlek bağlamında ele alınmıştır. Çalışma, Canan Tan'ın romanlarının okuyucuya sunduğu yapısal ve izleksel verileri açığa çıkarabilmek adına özgün bir şekilde ilerletilmiştir. Çalışma temel olarak dört ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın 'Birinci Bölüm'ü çalışmanın ana hatlarını ifade eden araştırmanın konusu, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, araştırmanın problemi, araştırmanın sınırlılıkları ve araştırmanın literatür özeti başlıklarına ayrılarak çalışma hakkında genel bilgiler sunulmuştur. Çalışmanın 'İkinci Bölüm'ünde ise Canan Tan'ın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir. Bu bölümün amacı eserlerin meydana getiricisi konumunda olan yazarı daha iyi tanımak ve bu doğrultuda eser ile yazarı bağdaştırmaktır. Çalışmanın 'Üçüncü Bölüm'ü çalışmanın adeta odak noktası olarak belirlenerek Canan Tan'ın romanları yapı ve izlek bağlamında ele alınmıştır. Bu bölüm çalışmanın adeta en önemli bölümüdür denilebilir. Çalışmanın 'Dördüncü Bölüm'ü ise son bölüm olarak ele alınmış ve bu bölümde çalışma boyunca incelenen romanlara dil ve üslup yönünden yaklaşılmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Canan Tan, Roman, Yapı, İzlek, Aşk, Sevgi, Ölüm.

Although Canan Tan produces works in the genres of novels and stories, she is mostly known for her novels. Canan Tan's novels are based on topics that are current and always valid. In this study, Canan Tan's novels are discussed in the context of structure and theme. The study has been advanced in an original way in order to reveal the structural and thematic data that Canan Tan's novels present to the reader. The study basically consists of four main sections. The 'First Chapter' of the study is divided into the topics of the subject of the research, the purpose of the research, the importance of the research, the problem of the research, the limitations of the research and the literature summary of the research, and general information about the study is presented. In the 'Second Part' of the study, detailed information about Canan Tan's life, literary personality and works is given. The purpose of this section is to get to know the author, who is the creator of the works, better and to reconcile the work with the author. The 'Third Chapter' of the study was determined as the focal point of the study and Canan Tan's novels were discussed in the context of structure and theme. This section can be said to be the most important part of the study. The 'Fourth Chapter' of the study was considered as the last chapter and in this section, the novels examined throughout the study were tried to be approached in terms of language and style. Keywords: Canan Tan, Novel, Structure, Theme, Love, Affection, Death.
Structure and theme in Canan Tan's novels
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı