FREKANS KONTROLLU İNDÜKSİYON MOTOR SÜRÜCÜLERİ VE BİR UYGULAMA - ATILGAN, KEMAL (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi FREKANS KONTROLLÜ İNDÜKSİYON MOTOR SÜRÜCÜLERİ VE BİR UYGULAMA Kemal ATILGAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Eğitimi Anabilim Dalı 1998. Sayfa : 86 Bir sincap kafesli indüksiyon motor, aynı güçteki bir de motora göre birçok avantajlara sahiptir. Buna karşın, hız ayarının kolay olması nedeniyle değişken hız gerektiren uygulamalarda de motorlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak yan iletken güç elemanlarındaki gelişmelerle beraber, değişken hız uygulamalarında indüksiyon motorlar de motorların yerim almaya başlamıştır. İndüksiyon motorların hızlarını kontrol etmede en etkili yöntem, uygulanan giriş gücünün frekansını ayarlamaktır. Bu çalışmada, frekans kontrolü ile indüksiyon motorların hızlarını denetleyen sürücüler hakkında açıklayıcı bilgiler verilmiş, bunlardan altı adımlı inverter ve darbe genişlik modülasyonlu (PWM) inverterlerin yapılan ve çalışmaları incelenmiştir. Ayrıca sayısal yöntemle üç fazlı PWM sinyalini elde etmenin prensibi anlatılmıştır. Uygulama olarak, altı adım prensibine dayanan üç faz çıkışlı. lkW'hk bir inverter devresi tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Labaratuvar ortamında bir indüksiyon motora bağlanan bu inverterin performans deneyleri yapılmıştır. Ayrıca PSPICE benzetim yöntemi ile inverter ve motoru temsil eden bir model bilgisayar ortamında tesis edilerek teorik analizler yapılmıştır. Pratik ve teorik yöntemle elde edilen analiz sonuçlarına ve sonuçların karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesine bu çalışmada yer verilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Inverter. PSIPICE benzetimi. İndüksiyon Motor.
Frequency-controlled induction motor drives and an application
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering; Eğitim ve Öğretim; Education and Training